Specialty: A kávék arisztokratái
2018. november 21. írta: PIEMONT

Specialty: A kávék arisztokratái

De mit is takar ez a kifejezés valójában?

_uj_specialty_kep_3.jpg

Egy harmadik hullámos kávézó kínálatát ha megnézitek, izgalmas, új kávékra bukkanhattok. A múltkor a kávéforradalom állomásaiban merültem el, ugye a harmadik hullám magas minőségű kávét, újfajta termesztési körülményeket és pörkölési eljárásokat hozott magával Nagyon kíváncsi lettem, hogy mi egy specialty vagyis különleges kávé jellemzője. Mit takar ez a jelző?

Magát a kifejezést egy franciaországi nemzetközi kávékonferencia alkalmával használták először 1978-ban. A specialty vagyis különleges jelző egyenlő a garantált minőséggel. Mindez magában foglalja az összes pontot, amíg egy kávécseresznyéből felszolgált kávé lesz. Bármelyik szakaszon egyetlen apró hiba felmerül, máris elveszti a specialty címkét. Tulajdonképpen kicsit misztikus az egész, ha belegondolunk.

Eddig nem sűrűn hallott az ember kávécseresznyéről a hétköznapokban. A kávécserjén termő kávébab pörköléséből lesz a kávé, maximum ennyit tud szerintem az átlagember. Ha megkérdezett volna bárki, hogy hogy néz ki a kávé 1-2 évvel ezelőtt, azt válaszolom, hogy zöld levelek. A kávécseresznye nem más, mint egy csodálatos piros apró bogyós gyümölcs. Ennek magja a kávébab, amit speciális eljárással (száraz vagy nedves) eltávolítanak a gyümölcsből és ennek feldolgozásából készül a kávé. A világkereskedelemben kapható kávéjának 75%-át jelenleg az arab kávé adja.

_uj_specialty_kep_1.jpg

Egy kávécseresznye megéréséig is igen speciális feltételek szükségesek, mert meglehetősen érzékeny növény. Ha minden körülmény optimális, akkor az ültetéstől számított 4. évben fehér virágok jelennek meg a cserjén és minimum 6 maximum 11 hónap alatt ebből fejlődik ki a termés. Minél lassabban érik be a kávébab, annál gyümölcsösebb lesz az íze. A specialty kávé alapfeltétele természetesen maga az elültetett növény fajtája. Azonban az is nagyon lényeges, hogy milyen körülmények között nevelkedik a növény. Az ideális klíma, tengerszinttől számított magasság és talaj összetétele mind olyan elemek, amik meghatározzák a kávé végleges minőségét. Kolumbia, Etiópia, Kenya és Panama országaiból érkezik a legtöbb specialty kávé. A legnagyobb felvevő piac természetesen az Egyesült Államok. És akkor még nem beszéltünk a szüretelésről, ami rengeteg buktatót foglal magában, már néhány, az érési folyamatban rossz időzítéssel leszedett szem is kaszát okozhat az SCAA (Specialty Kávé Szövetség) minőség rendszerén. A pörkölés, tárolás, csomagolás szintén olyan pontok, amiken elúszhat a kávé specialty minősítése. Egész bab formában várja, hogy egy kis pörkölőbe kerüljön, ezután a lehető leghamarabb, maximum 1 hónapon belül el kell fogyasztani, különben veszít az aromájából. Csak ha a csészébe kerül, akkor derül ki, hogy kiérdemelte-e a különleges, specialty kávéminősítést. Manapság a zöldkávé mintegy 12%-a felel meg a specialty követelményrendszernek, az áruk pedig másfél-kétszerese a normál kávénak. Összefoglalva: a minőség, a maximalizmus, a együttműködés, a aprólékosság és precizitás minden etapban, az első perctől az utolsóig.

_uj_specialty_kep_2.jpg

süti beállítások módosítása