Szeretnéd tudni, hogy mi a tökéletes, kávéházi minőségű otthoni kávé titka, low-budget eszközparkkal? I. rész
2019. szeptember 15. írta: ATIPICO

Szeretnéd tudni, hogy mi a tökéletes, kávéházi minőségű otthoni kávé titka, low-budget eszközparkkal? I. rész

Itt az ideje, hogy tiszta forrásvizet öntsünk a kazánba!

atipico_blog_1.png

Pont azokban a hetekben, amikor célegyenesbe fordultunk az üzletnyitással, meglepő, de egy tipikusan otthoni eszköz került a figyelmem középpontjába. Egyszerűen nem tudtam nem foglalkozni a gondolattal. Akartam. Vágytam rá. Nem engedett.

Ez egy háromrészes cikk. Most az első részt olvasod. A másodikban mindenre fény derül! Abban mondjuk el, mit és mivel. A harmadikban pedig azt, miért és hogyan?

Nem volt új, nem volt különösebben szép sem, nem az a Steve Jobs-i értelemben vett dizájntermék, ami esztétikailag annyira kívánatos, hogy a felhasználó egyszerűen meg akarja nyalni. Pedig az ipari formatervezés régóta ontja magából az ilyen termékeket. Mondd, hogy a kilencvenes évek derekán egyszer sem közelített a nyelved a két-kereklámpás E-Klasse fényszórójához, vagy tíz, Nokián edződött évvel később, egy iPhone 3G hátlapjához! Szóval mi is volt ez? Amit eddig talán csak a japánok értettek, egy gondolatnyival közelebb került. De csak a párhuzam. Mert mi tud annyira szexi lenni egy szénné tuningolt tíz éves Nissan Skyline-on? És mi tud annyira szexi lenni egy szénné tuningolt Gaggia Classic kávégépen.

1930.png

Oké, tudom, hogy ennek most még egyszer neki kell futnunk. A Gaggia egy milánói cég, 1948 óta készítenek kávégépeket. És alapvetően jókat! Mint a legtöbb legendásan jó terméknek, az idők során ennek is komoly rajongói tábora és szubkultúrája alakult ki. Kérdezd csak meg bármelyik szakállas, bicajon tekerő mérnököt, min készíti otthon a specialty kávéját!? Na, de miért kell a kávégépbe a tuning? A minőségi kávékészítés és a konzisztens végeredmény egyik sarokpontja a precizitás és a megismételhetőség. Minden csésze legyen ördögien jó és mindig az legyen! Semmi ne a véletlenen múljon. Gondold végig! Életed cseresznyés kalácsa volt a múlt vasárnapi. Újra nekifutsz, ugyanaz a liszt pontosan ugyanolyan sikértartalommal, ugyanolyan az élesztő, az érettségi állapota pontosan ugyanolyan, a gyümölcs se nem hígabb, se nem sűrűbb, a vaj pontosan ugyanolyan hőmérsékletű, a sütő századfokra ugyanannyira előmelegítve, a kelési idő másodpercre ugyanannyi, folytassam? Ilyen a való életben nincs, az eredmény is néha jobb, néha kevésbe, de ha kontrollálhatóak a körülmények, jó eséllyel ismételhető meg a kívánt eredmény. Ha a megfelelő szemcseméretű kávéőrleményt már a szűrőkosárba tetted, három olyan változó van, ami befolyásolni fogja az eredményt. A hőmérséklet, a nyomás és az idő. Na és ez az, amiért a gyári alkatrészek mellé nyomásmérőket, digitális kazán-hőmérséklet vezérlőket, úgynevezett PID-eket, rézcsöveket és réz kazánokat és még ki tudja, mi mindent építenek be ezekbe a gépekbe. Meg kell érteni az ember és a gép viszonyát. Amíg egy skyline-ban a tökéletes forgatónyomatékért szállnak versenybe a tuningerek a Gaggiánál a tökéletes nyomás hőmérséklet és idő hányadosáért, ami több mint egy jó kávé. Kicsit olyan, mint a Gault Millau gasztronómiai kalauz 20 pontja, az elméleti tökéletesség, amire törekedni kell, de elérni nem lehet soha. Végül nem vettem meg. Az évtizedes gép szebb állapotban volt, mint amikor Giovanni kitolta a békán a gyártól a teherautóig. Benne volt minden, ami beépíthető, és egy nagyon tisztes, barátságos 140.000 forintos vételárat jelölt meg érte a készítője. Egy ilyen gép mellé kötelező a profi őrlő. Nincs mese, legalább annyit kell őrlőbe fektetni, mint amennyit a gépbe, és ezek után biztosan megremeg az ember keze a barista webshop képernyője előtt, szinte biztos, hogy-hogy nem beugrik a kosárba egy Joe Frex knock box, mert jól néz, egy Motta tejkiöntő, mert az meg még jobban néz ki, és nincs megállás a lélektani 300.000 forintos határig.

atipico_blog_4.jpg

Persze ez erősen pénztárca függő. Nem csak az a kérdés, ki tudom, hanem, hogy ki akarom fizetni érte? Kicsit olyan, mint a motorozás, a lovaglás vagy a vitorlázás, kinek mi? Próbáld a szerelmesét meggyőzni, ez nem egy pénztermelő tevékenység! Hogy is mondjam, mosolyogni fog rajtad! A kávé szenvedély is épp ilyen, sokan vallják, nem baj, ha megkapnám készen egy kávézóban, én-otthon-magamnak-meg-akarom-csinálni. Ugyanúgy. Vagy még jobban. És mint minden szenvedély, ez is drága.

Akkor nézzük a másik iskolát. Mi az az alap szett és mi a technológia, amivel már elkészíthetjük a tökéletes otthoni kávét? Egy húszezresből már nem a belépő kategóriát, hanem egy erős felső-középkategóriát vásárolhatsz meg. Mindössze két darabról van szó, a kezelésük pofon egyszerű, karbantartásuk alig több egy mosogatásnál. Ráadásul bármikor bárhova magaddal viheted.

A következő posztban lerántjuk a leplet! Tartsatok velünk!

Fotó:pixabay.com / Gaggia

1961.jpg