De kik ezek a szakemberek, akik nélkül nem létezne specialty kávé? Többek között Te és én, akik az ATIPICO célközönsége vagyunk. A mi munkánk elfogyasztani egy csésze zamatos minőségi feketét. Azonban ez legalább annyira fontos szereplővé tesz minket a láncolatban, mintha kávétermesztők, kávé ügynökök, pörkölők vagy baristák lennénk.
Visszatérő téma nálam a specialty kávé, elsősorban azért mert ez egy különleges, hamarosan nyitó kávézó blogja, másrészt a kávézás fontos szerepet játszik a napindításban nálam is és nem mindegy, hogy milyen kávé mellett indul a napom.
Egy specialty kávé hosszú utat tesz meg, amíg az ültetvényről eljut a fogyasztó csészéjéig. A láncolatban számos gondos kéz vesz részt, és minden szereplő nagy hangsúlyt fektet a minőség megőrzésére, valamint a magas követelmények betartására. Ezen gondos szakemberek munkájának köszönhetően kaphatjuk minden egyes kávéfogyasztásnál ugyanazt a kiemelkedően magas illat- és ízélményt. Melyek azok az állomások, amelyeken a kávészemek végighaladnak, hogy aromájukat kibontakoztatva a fogyasztó elé kerüljenek?
A kávétermesztő
Az igazán nagy múltú kávéfajták első állomása azoknál a termesztőknél kezdődik, akik valószínűleg már generációk óta űzik a mesterséget, és tökéletesre fejlesztették a gazdálkodás minden mozzanatát. Ezek a szakemberek a kávétermesztéshez optimális éghajlaton és környezetben végzik aprólékos munkájukat, életüket a legmagasabb minőségű kávé előállítására szentelték. Az igazán kiváló kávétermesztők számára a minőség és nem a mennyiség a mérvadó. Kezeiken kizárólag a hibátlan, érettségük csúcsán lévő kávébabok mehetnek keresztül. A tradicionális kávétermesztő családokat sosem a magas profit, hanem jóhírnevük fenntartása motiválja.
A kávé ügynök
A gondosan kiválogatott kávészemeket ezután a kávé ügynök (green coffee buyer) szemrevételezi és pontozza. A minősített kávészakember igen kifinomult ízléssel bír, a szemeknek nem csak aromás illatúnak, magával ragadó ízűnek, de még egy sor magas minőségi követelménynek is meg kell felelniük. Végső soron az ügynök dönt a kávé sorsáról, így ő határozza meg, hogy egy kávéház felvegye-e azt a kínálatába vagy sem. Az ügynök ajánlásai alapján kerülnek a csomagolásra az intenzitást, a testességet és az aromát feltüntető információk, illetve ő instruálja a személyzetet a megfelelő elkészítési technika kapcsán.
A pörkölő
A legkiválóbb minőségű kávészemeket a pörkölőbe továbbítják, ahol az SCA tanúsítvánnyal rendelkező szakember hőkezeli a babokat. A pörkölés magas fokú tudást és tapasztalatot igényel, a szakembernek egyaránt ismernie és alkalmaznia kell a fizika és kémia tudományát. Hibázási lehetőség nincs, ha a beállított értékek nem felelnek meg a kávénak, akkor az egész adag tönkrement. A hiba elkerülése végett kávépörkölő szakember csak olyan személy lehet, aki elméleti és gyakorlati vizsgán bizonyította az ismeretek elsajátítását.
A barista
Számos ember él tévhitben a barista szakmáját illetően. Feladata ugyanis nem kizárólag abból áll, hogy elkészít egy feketét vagy fahéjat szór a cappuccino tetejére. A kávéfeldolgozás utolsó lépcsőfokán álló szakember a pörkölőhöz hasonlóan magas elvárású elméleti és gyakorlati vizsgán bizonyítja alkalmasságát. Tisztában van a kávébab eredetével, a pörkölés körülményeivel, és képes előcsalogatni a legoptimálisabb ízprofilt a készítés során. Hiába a gondosan termesztett, igényesen válogatott, megfelelően pörkölt kávé, ha a barista nem tudja előhívni a kávészemek igazi aromáját.
A fogyasztó
Talán meglepő, de a végső állomás mégiscsak a fogyasztó. Az ő pozitív visszajelzése nélkül ugyanis a láncolat megszakad, minden munkafolyamat fölöslegessé válik, ha nincs, aki élvezze a végeredményt. Lényegében a fogyasztó az, aki munkát ad a kávétermesztés különböző állomásain dolgozó embereknek azzal, hogy keresi és kiválasztja a különleges kávékat árusító helyeket.
Foto: unsplash.com / pixabay.com