Tisztázzuk már végre: honnan ered a Halloween töklámpás legendája?
2019. október 27. írta: PIEMONT

Tisztázzuk már végre: honnan ered a Halloween töklámpás legendája?

Tudod mit köszönhetünk Jack O’Lantern-nek, a részeges ír kovácsnak?

img_3329.jpg

„Csokit vagy csalunk!” hangzik el világszerte október 31-én, Halloween napján. A kifejezés maga a skótoktól ered, ők kezdték el használni az Írek All Hallows Even ünnepnapjára a Halloween szót. Eredetileg egy kelta hagyományról van szó, a hiedelem szerint ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az ember és a szellemvilág között, így a holtak átjöhetnek az emberek közé. Ezért raktak máglyákat, égettek nagy tüzeket, hogy elijesszék a holtakat.

halloween2019_11.jpg

A legnagyobb buli valószínűleg Amerikában van, hiszen ezen a kontinensen a legelterjedtebb Halloween megünneplése. Az utóbbi években már Magyarországon is igencsak terjedőben van, hiszen kiváló alkalom arra, hogy október utolsó hetében minden rendezvény megkapja a Halloween buli jelzőt. Alapvetően nekem semmi bajom vele, mindig is imádtam ezt az időszakot. Az első Halloween bulijaim még csak a nevében voltak Halloween bulik, de manapság már nagyon hangulatos programokat kínálnak az október végi éjszakák. 3 éve a Hősök terére szervezett Töklámpás fesztiválon vettünk részt, tavaly a Ráday utcát jártuk, ahol csoki, cukrot gyűjtöttek a gyerekek, idén a Holnemvolt vár rendezvénye a legcsábítóbb, mert ez pont az ünnep napján van. Kíváncsian várom!

halloween2019_9.jpg

A jelmezbe öltözés és a kéregetés sem egy modern kori üzlet. Azt a hiedelmet őrzi ugyanis, hogy a halottak ezen az éjszakán bármilyen formában megjelenhetnek. Ezért ha félelmetes öltözéket öltünk mi is, akkor az ártó szellemek közülük valónak gondolnak minket és nem esik bántódásunk. Az pedig, hogy házról házra járnak a gyerekek édességet kéregetve, szintén a kelta hagyományban gyökerezik. A bolyongó szellemek ennivalóért bekopogtatnak mindenhova és ahol nem kapnak élelmet, azt a házat megátkozzák. Innen származik a "csokit vagy csalunk!" mondás.

halloween2019_7.jpg

Az ünnep jelképe a töklámpás, az ír legenda szerint egy részeges kovácsról, Jack O’Lantern-ről kapta a nevét. A monda szerint Jacket, aki bűnösen élt és sok rosszat tett egy nap az ördög a pokolba hívta, de mivel Jack nem akart vele tartani, kibabrált az ördöggel. Meggyőzte őt, hogy másszon fel az almafájára és szedjen almát magának. Amikor az ördög felmászott a fa tetejére, Jack gyorsan egy keresztet  rajzolt a törzsére, amitől az ördög a legjobban rettegett, és emiatt nem mert lemászni a fáról. Hosszú ideig egyezkedtek, mire Jack leengedte az ördögöt, aki cserébe nem vitte el magával a pokolba a részeges bajkeverőt. Ám amikor Jack O’Lantern meghalt, a mennyországba nem engedték be bűnös lelke miatt. Az ördög is megharagudott rá csínye miatt és a pokolba sem engedte be. Jack nagy dumás lehetett, mert ezúttal is sikerült kicsikarnia az ördögtől egy kis engedményt. Azt kérte, hogy legalább valami fényt adjon neki, amivel világíthat, amíg az utat keresi bolyongó lelkének. Végül kapott egy örökké izzó darabot a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit egy kivájt takarmányrépába tett, így lett belőle lámpás, amelynek fényénél, azóta is keresi a megnyugvást. A takarmányrépa narancssárga színe adta az alapot a töklámpások elterjedésének.

halloween2019_12.jpg

Halloweent is gyakran a fogyasztói társadalom ünnepének véljük, de bizony legalább annyira spirituális is, amely az utókornak fennmaradt évszázados mondákon, hiedelmeken és hagyományokon alapul.

Happy Halloween! HA-HA-HA-HA-HAAAAAA!

Végül pedig gyakoroljunk egy kis töklámpás faragást!

 Foto: pixabay.com, unsplash.com

halloween2019_13.jpg

süti beállítások módosítása