Műanyagböjt: 40 napig hús- és műanyagmentesen
2019. március 13. írta: PIEMONT

Műanyagböjt: 40 napig hús- és műanyagmentesen

Tíz hasznos üzenet a nagyböjt időszakában, hogy a húsevés helyett a műanyagszennyezésre irányítsuk a figyelmünket, plusz két húsmentes recept

boritokep_marcius_masodik.jpg

Az instagramon botlottam bele a HuMuSz Szövetség kampányába. A húsvét előtti nagyböjt időszakára időzítették műanyagböjt nevű kampányukat. A műanyagszennyezésre kívánják ráirányítani a figyelmet. Céljuk, hogy minél több emberhez jusson el üzenetük, a megelőző magatartás elterjedésének magját kívánják elvetni, nem csak a problémát vázolva, hanem megoldásokat is kínálva. A felelős, tudatos fogyasztókra ma nagyobb szüksége van, mint valaha, ha élhető bolygót szeretnénk utódaink számára biztosítani. A közösségi médiát (Facebook, Instagram) használva, a nagyböjt időszakában március 6. – április 21. között 10 darab figyelemfelkeltő, lényegre törő, egyértelmű üzenetet tesznek közzé, közérthető formában. Egy napjainkban nagyon népszerű sorozat, a Trónok harca köntösében. És bár a téma rendkívül komoly mégis kis humorral is igyekszenek megfűszerezni az emészthetőség céljából. Ahogy a neve is mutatja, a böjt időszakában a műanyagok vásárlását  kell kerülni és ennek megvalósításához adnak ötleteket.

marcius_masodik_2.jpg

Meglátjuk, én kíváncsian várom. Az a lényeg, ha olvasod, látod ezeket az üzeneteket akkor terjeszd, hogy sok emberhez eljussanak az egyszerű felhívások és a jó ötletek. Amikor először felmerült bennem, hogy tenni akarok valamit a környezetért, akkor ez volt a második gondolatom, hogy milyen jó lenne ilyen platform, ahol egyszerű, megvalósítható ötletek vannak, hogy miként lehet nekifogni egyáltalán. Ez is például ilyen. Borzasztóan érdekelne, hogy már 1 ember 1 napnyi odafigyelése mennyit jelentene számokban! Tök érdemes lenne ezeknek utánajárni, hátha megteszik majd! Pláne, ha minél többen műanyagböjtölünk, ez az időszak rengeteget számíthat. Egyébként most már naponta látok ilyen jellegű felhívásokat, épp tegnap botlottam bele egy kihívásba az Alma Együttes oldalán. A gyerekeket buzdították arra, hogy fényképezzenek le egy területet szemétszedés előtt, majd utána és az első 10 résztvevő jutalomban részesül, az első kislány már meg is van. Nagyon kreatív ötlet, borzasztó fontos a gyerek környezettudatos nevelése. Esküszöm én is kedvet kaptam, ajándék nélkül is!

De nem rágom tovább a műanyag-csontot, a lényeg, HuMuSz szövetség, #műanyagböjt, ha belebotlotok, olvassátok, terjesszétek! Evezzünk könnyedebb vizekre, közeledik a húsvét. És ha már böjt, 2 húsmentes receptet szeretnék megosztani, készülve az ünnepi időszakra. Egyszerűt, könnyűt, különlegeset és nagyon finomat. Amikor együtt van a család, elkészíthetitek együtt, egy kellemes közös reggeli gyanánt.

marcius_masodik_5.jpg

Az 1930-ban született, hamisítatlan amerikai csokoládédarabos keksz történetét a New York Times oldalán fedeztem fel. A Massachusetts keleti részéről származó, Toll House Inn nevű éttermet vezető házaspár ötletét a Nestlé vette meg és fejlesztette tovább 1939-ben. Ruth Wakefield lényegében egy jégcsákánnyal apró darabokra tört egy félédes csoki szeletet és ezt barnacukros-tésztához keverte. De nézzük a pontos összetevőket és a receptet.

Összetevők:

  • 2 ¼ csésze liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 csésze lágy vaj
  • ¾ csésze kristálycukor
  • ¾ csésze barna  cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 nagyobb tojás
  • 2 csésze félédes csokitörmelék
  • 1 csésze összevágott mogyoró (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót egy kis tálban. A vajat, cukrot, barna cukrot és vanília kivonatot mixeljük krémessé egy másik tálban. Egyesével üssük bele a tojásokat és jól verjük fel, majd az egészet vegyítsük a lisztes keverékkel. Legvégül kerüljenek bele a csoki és mogyoró darabok. Rendes kanállal merítsünk a tésztába és képezzünk halmokat a sütőpapírral bélelt tepsi alján. 9-11 percig süssük vagy amíg aranybarna nem lesz. Sütőből kivéve 2 percig hűtsük magán a sütőpapíron, majd szedjük ki őket és hűtsük ki teljesen.

marcius_masodik_4.jpg

A zöldséges tojásmuffint akkor is ajánlom, ha diétáztok, akkor is, ha böjtöltök. Ez egy igazi fehérjebomba, ami nem csak laktató és nagyon finom, de ráadásul felpörgeti az anyagcserét és energiával tölt fel, ami a tavaszi fáradság időszakában különösen éltető.

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1/2 csésze piros kaliforniai paprika apróra vágva
  • 1/2 csésze zöld kaliforniai paprika apróra vágva
  • 1/2 csésze sárga kaliforniai paprika apróra vágva
  • 1/2 csésze vöröshagyma apróra vágva
  • 1 csésze bébispenót
  • 1/2 csésze gomba, szeletekre vágva
  • 1/2 fej brokkoli rózsáira szedve
  • só, bors
  • 7 darab tojás

Serpenyőben az olívaolajon az apróra vágott hagymát és a  háromféle színű paprikát sózzuk, borsozzuk majd fonnyasszuk meg. Jöhet rá az apróra vágott gomba, brokkoli és bébispenót, így grillezzük tovább, majd vegyünk elő 12 darabos muffin sütőformát, mindegyikbe tegyünk egy-egy kanállal. A 7 darab tojást jól verjük fel és öntsük ki a muffinformába kanalazott zöldségeket vele (nem kell színültig). Sütőben süssük készre. Jó étvágyat!

Foto: unsplash.com / pixabay.com

marcius_masodik_1.jpg

süti beállítások módosítása