Élet a Műanyagmentes Július után
2019. augusztus 12. írta: PIEMONT

Élet a Műanyagmentes Július után

Valóban a PLA lenne a műanyagmentesség Szent Grálja?

 augusztus11_1.jpg

Hogy sikerült a plasztikmentes július kihívás? Várom a beszámolókat! Ami engem és a családomat illet, bevallom nem teljesítettünk olyan jól, mint vártam. De mégsem vagyok csalódott, mert hétről hétre egyre több dolog épül be a napi életünkbe, ami környezetre nézve hatalmas lépés. A szelektív gyűjtés sokkal jobban megy, még egy kis edényt is nyitottam, amiben a zöldség és gyümölcs héjakat gyűjtöm, ha tudom, akkor nem a kukába dobom, bár házi komposztálóm még nincs, így ezzel nehéz boldogulni. 90 százalékban volt nálam zacskó, tasak, amibe vásároltam, nem vettem tusfürdőt, ha lehetett választani a becsomagolt és nem becsomagolt termékek között, akkor az utóbbit választottam, vettem öko mosószert és öblítőt. Amit megtanultam, hogy egyik percről a másikra nem megy minden, nem lehet mindent csomagolás mentesen venni. Nem lehet elkerülni egy-egy műanyag palackos vizet vagy egy pálcikás jégkrémet. A strandon gondolkodás nélkül kikértem a férjemnek a korsó sört, és amikor megfogtam a műanyag poharat, akkor lefagytam. Szóval a tudatosságot még nagyon sokáig kell tanulnom. Viszont az elmúlt hónapokban rájöttem arra is, a fogyasztást kell a felére csökkenteni és mindent feldogozni, felhasználni és megenni, amit egyszer már megvettünk vagy megfőztünk. Arról nem is beszélve, a különböző fórumokon tök jó állapotú használt játékokat lehet találni. Szóval érdemes odafigyelni. Nagyon sok mindent hamar meg lehet szokni. Feladni nem fogom, mert az apróságok is rengeteget számítanak. Saját bőrömön tapasztalom, a tudatos bevásárlással mennyit tudok spórolni. Döbbenetes! Ha odafigyelne mindenki csak annyira, amennyire én, a nemrégiben még felelőtlenül pazarló családanya, akkor az rövid időn belül jelentős hatással bírna a környezetre. Ezért is emlékeztetem magam újra meg újra arra, miket kell hétköznapi életben tudatosan beépítenem. Egy célom van csak, a következő generációknak a lehető legjobb legyen. Gondolom ezzel mindenki így van a világon.

augusztus11_6.jpg

Személy szerint továbbra is azt gondolom, fentről is megálljt kell parancsolni, ha nincs, akkor nem tudjuk tucat számra venni. Örömmel olvasom, hogy egyre több város jelenti be környezetkárosító tevékenységeinek teljes felszámolását, így lassan tényleg az lesz már ciki, hogyha egy-egy ország nem áll elő valami használható vállalással a jövő érdekében. Kalifornia városai közül néhány például a minap jelentette be, hogy a jövőben úgy építkeznek, hogy nem gáz lesz a konyhákban és a gázfűtést is kiiktatják. Szóval van remény, egyre többen ráébrednek, hogy végzetes pusztítás megy végbe.

Az például teljes csalódás, amikor olyan hírek látnak napvilágot, hogy a bambusz szívószál is környezetkárosító, vagy hogy a lebomló zacskó sem olyan környezetbarát, mint amilyennek hisszük. Utóbbinál arról van szó, ez a komposztálási folyamat nem otthon, bármilyen körülmények között megy végbe, hanem ipari környezetre van szükség. A PLA esetében 70 Celsius fokos hőmérséklet és megfelelő páratartalom szükséges a lebomláshoz. Ezt ugye otthoni komposztálóban nem fogjuk tudni elérni. Azonban a begyűjtés és a hazai ipari komposztálás még nem megoldott, tehát a lebomló műanyagok többsége is a közönséges szemétbe és így a hulladékégetőbe vagy hulladéklerakó helyekre kerül. Rosszabb esetben a műanyagokkal együtt dobjuk a szelektívbe, hiszen küllemében arra hasonlít, viszont ezzel az újrafeldolgozást nehezítjük meg. Mégsem kell csalódottnak lennünk, mert a műanyag helyett sokkal jobb választás a komposztálható és lebomló termék, akkor is, ha ez PLA. A PLA gyártásának öko lábnyoma így is 92%-kal alacsonyabb kőolaj alapú műanyag társainál. Hiába nem megoldott az ipari komposztálás, hiába kerül a többivel együtt a hulladékégetőbe, az égetés során akkor sem keletkeznek mérgező gázok. Ha nem elégetés lesz a sorsa, hanem hulladéklerakóba végzi, akkor ugyan nem bomlik le pillanatok alatt, de a lebomlás során nem oldódik ki belőle méreganyag, mikróműanyag. Ez a használat során is igen jelentős előny! Ha házi komposztba kerül, ami ugye a legritkább, akkor is ez a verzió áll fent. Ez azért mégsem 400 év, mint amivel a nylon zacskó esetében vagy több mint 1 millió év, mint amivel az üveg esetében kell számolnunk.

Egyébként ha PLA, vagyis komposztálható zacskót keresünk, akkor érdemes a TÜV minőségbiztosító, OK compost jelzését keresni. Ebből is a HOME felirattal rendelkezőt. Amennyiben sima OK compost feliratot látunk, az ipari komposztálásra utal. Ez szintén nem annyira rossz, de tudnunk kell, hogy nem fog házi komposztunkra dobva hetek alatt nyomtalanul eltűnni.

augusztus11_2.jpg

Mindenesetre  nagyon biztató, hogy a vendéglátásban egyre többen állnak át környezetbarát anyagokra. Legfőképp itt a catering cégekre gondolok, hiszen náluk tényleg hatalmas probléma a rengeteg egyszer használatos műanyag jelenléte. A vendéglátóhelyek részéről a legjobb megoldás mindenképpen az lenne, ha áttérnének az újrahasználható, betétdíjas eszközök és csomagolóanyagok alkalmazására. Sőt, még jobb, ha ők maguk biztosítanák a lehetőséget vendégeiket számára, hogy saját dobozaikban, kávés termoszaikban vigyék el termékeiket. Bár mindenképp dicsérendő és támogatandó a törekvés, egy ilyen fajta szemléletváltás évtizedeken át is eltarthat. Valószínűleg sokan csak trendből térnek át egyelőre, de szerintem a bolygónak ez igazán mindegy.

Fotó:pixabay.com

süti beállítások módosítása