Refill: Töltsd újra Te is! Indul a műanyagmentes július!
2019. július 03. írta: PIEMONT

Refill: Töltsd újra Te is! Indul a műanyagmentes július!

Zseniális ötletek az egyszer használatos műanyagok kiváltására

atipico_blog_plastic_free_july.jpg

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek arról, hogy mit tartogat a jövő számunkra, ha nem kezdjük el azonnal a változtatást. Klímaváltozásból klímakatasztrófa lett és minél többet olvasok róla, annál inkább omlik össze a gyerekeim számára megálmodott boldog jövőkép.

plastic-free-july-2019-cambodia.jpg

Sajnos azt tapasztalom az utcán, a boltokban, hogy az emberek, anyák, apák, nagyszülők, hármasával tépkedik az egyszer használatos műanyag zacskókat, és úgy viszik a rengeteg zsugor vizet, üdítőt, mini palackokat a gyerekeknek, mintha semmi sem számítana. Pedig nagyon is számít minden egyes apró tett. Nem akarok álszent lenni, én sem élek hulladékmentes életet, de amikor nagyon ostorozom magam, hogy miért nem figyeltem jobban oda erre korábban, akkor mindig az nyújt vigaszt, hogy ha már a 100-at 10-re tudtam csökkenteni, akkor is nagyon is sokat tettem. Ha ezt mindenki megértené, pillanatok alatt rohamosan csökkenne mind a műanyag hulladék, mind a fogyasztásunk, ami a legfőbb mozgatórugója a káros gázok kibocsátásáért felelős iparnak.

55540715_669284626822647_8093580610469101568_n.jpg

Szerencsére egyre nagyobb összefogás tapasztalható az átlagemberek között, akik nem várják tétlenül, hogy utódjaiknak lakhatatlan Földet hagyjanak örökül. Civilszervezetek, mozgalmak százai tucatjai hallatják hangjukat, újabb és újabb megoldásokat kínálva, amivel csökkenthető a műanyagszennyezés. A 2011-ben Ausztráliában elindult Műanyagmentes július kihívásnak például több millió követője van világszerte. Ennek célja, hogy legalább az egyszer használatos műanyagokat mellőzük július hónapban, remélve, hogy minél több embernek beépül a mindennapjaiba és az év további részében is így fognak élni. Az éves szinten 300 millió tonna műanyaghulladék jelentős részét ugyanis olyan egyszer használatos műanyag teszi ki, amit átlagban 20 percet használunk, viszont több 100 évig nem bomlik le. Belekerül talajba, vízbe és ezáltal a testünkbe. Ilyenek a műanyag zacskók, műanyag palackok, műanyag szívószálak, eldobható kávés poharak. Csak ezt a négy dolgot elkezdi mellőzni a kedves olvasó és többször felhasználható vászontáskával megy bevásárolni (kis tudatossággal megoldható) vagy nem használ szívószálat, már nagyon sokat tesz a környezetéért. A szívószál például abszolút nélkülözhető, de ha mégsem akkor szerezzünk be fém vagy papír szívószálat. Kávés pohár helyett az egyre népszerűbb, újra és újra felhasználható Huskee pohár nyújt tökéletes megoldást, amelyet az ATIPICO-ban is beszerezhettek!

huskee_at_atipico_budapest_1.jpg

Otthonra szerezzünk be vízszűrős kancsót, készítsünk szódavizet, csináljunk szörpöt, turmixot, smoothie-t. Műanyag palackok helyett pedig vigyünk magunkkal kulacsot, ugyanis Magyarországon is rohamosan terjednek a Refill – Töltsd újra pontok, kávézók, éttermek mellett számtalan ivókút és ivócsap kínál lehetőséget, hogy tiszta csapvízzel oltsuk szomjunkat a rekkenő hőségben. A refill.hu oldalon térképén tájékozódhatunk vagy letölthetjük mobilunkra a Refill alkalmazását. Jól mutatja, hogy a vendéglátó helyek tulajdonosai igen komolyan veszik a környezetvédelmet, hiszen még Lipócia egyik legrégebbi becsületsüllyesztője, a PULI BÁR is Refill pont. Keressétek az alábbi logót a vendéglátó helyek kirakatán:

20265123_867744503383058_4294214435551679625_n.jpg

 Ezeken felül személyes célkitűzéseim a műanyagmentes júliusra:

  • tejfölt, sajtkrémet, sajtot saját tárolóban, a piacon fogok beszerezni (akkor is, ha fáradt vagy lusta vagyok elmenni)
  • csak olyan zöldséget, gyümölcsöt veszek, ami csomagolásmentes (minden kígyóuborka külön műanyagban van)
  • kizárólag papírdobozos zsebkendőt vásárolok (imádják az emberek az egy nagy műanyag zacskóba tízesével külön műanyagokba csomagolt zsepiket)
  • átállok újratölthető mosogatószer és mosószer vásárlására a Zöldboltban
  • műanyag csomagolású tusfürdők helyett átállunk a szappanra
  • műanyag játékok, lufik, vízibombák, felfújható strandcikkek helyett fa játékokat vagy élményt fognak kapni a gyerekek

Szerencsére egyre több bolt, illetve vendéglátó hely is csatlakozik a kihíváshoz, így ha ilyeneket keresünk fel, akkor megerőltetés nélkül betarthatjuk a műanyagmentes hónap szabályait. Nézzetek be hozzánk, nekünk is szívügyünk a környezetvédelem. Ha megszomjaztok a forróságban, nálunk 11-ből 10 üdítő üvegben, míg az ásványvízből 7-ből csak 4 féle az, amelyik műanyag kiszerelésben kapható. Tehát messze jobb az átlag, mint egyéb kereskedelmi helyeken. Az, hogy a műanyagszennyezést megállítsuk a gyártón, a kereskedőn és a vásárlón egyaránt múlik!

Végül szeretném felhívni a figyelmeteket a Greenpeace, egyszer használatos műanyag zacskó megszüntetését követelő petíciójának aláírására, valamint a Fridays for Future Magyarország mozgalom klímatüntetéseire. Akinek van gyereke, unokája, annak nyilván számít az, hogy ők milyen világban fognak élni. Használjuk a júliust arra, hogy beletanuljunk a műanyaghulladék minimalizálásába. Utána pedig következzen egy csökkentsük a felére a fogyasztásunkat augusztus és már tettünk valamit a káros, légszennyező gázok ellen is, hiszen ha nem fogyasztunk annyit az ipar is kénytelen lesz visszavenni!

Foto: huskee, friday for future, refill, plastic free july, greenpeace

ea79d2422239494c88b9ef4a34dd73b4.jpg

süti beállítások módosítása