A kávé lelki élete, avagy az új-hullámos kávézók életútja
2019. június 16. írta: PIEMONT

A kávé lelki élete, avagy az új-hullámos kávézók életútja

Jöttek, láttak, lenyűgöztek? Ha téged még nem egészen, ezt el kell olvasnod!

atipico_budapest_0_a_kave_lelki_elete_avagy_az_ujhullamos_kavezok_eletutja.jpg

Miért legyen unalmas a „presszó”, ha lehet magával ragadó is?

Ugyan sokak számára nem ismeretlen már a fogalom, egy kicsit mesélünk arról, milyenek, és főleg, miért lettek az újhullámos – vagy más néven, speciality kávézók!

Mindenkinek van emléke a nagymamája vagy a szülei kotyogósáról. Mindenkinek megvan az a kávé íz, ami kesernyésen indít, és hagyja is maga után ezt a zöngét. „Egy jó erős feketét kérek!” – szinte hallatszik a régi vágású persszók régi vágású vendégeinek hangja, amint belépnek a fekete-fehér kövezetre, hogy sűrű, zavaros, életmentő italukat magukhoz vegyék.

A jó erős fekete nem más, mint a sötét pörkölésű kávé. Vagy, talán még közismertebb nevén, olasz kávé, ami leginkább pörkölése miatt kesernyés. Nem véletlenül dobják fel sokan cukorral, tejszínnel, tejjel, majd mondják: jaj, én nagyon szeretem a kávét!

atipico_budapest_1_a_kave_lelki_elete_avagy_az_ujhullamos_kavezok_eletutja.jpg

A kávét csak azért szereted, mert A(z újhullámos) Kávét még nem ismered eléggé

Bárkit megkérdezünk arról, miért újhullámos kávét iszik a megszokott és említett olasz helyett, kapásból vágja rá ez íz, élmény és minőség kérdése. A speciality kávék inkább savanykásak a keserűhöz képest, mivel jóval világosabb pörkölésűek – és egyébként, ez a kávé igazi íze. Mitől élmény? Míg a megszokott „jó erőset” az ember kevésbé élményként, sokkal inkább funkcionalitása miatt fogyasztja, az újhullámos kávék megengedik, hogy abszolút úgy tekintsünk rájuk, mint egy különleges borra. Lehet kóstolni, ízlelgetni, akár összehasonlítani, gyengéden fogyasztani a felhörpintés helyett. Annál is inkább, mert az elkészülésük is hasonló, fontos lépéseket tartalmazó folyamat, a termesztéstől az asztalra kerülésig, jó néhány szigorú kritériummal.

atipico_budapest_5_a_kave_lelki_elete_avagy_az_ujhullamos_kavezok_eletutja.jpg

Persze elsőre az „aha”-élmény sokaknál elmarad… Mi ez a savanyú lötty? – kérdezik, majd idővel rászoknak…

Egyértelműen néhány újító szellemű X-es, majd a kíváncsi Y generáció tagjai tehetők „felelőssé” – persze, abszolút jó értelemben – azért, hogy az újhullámos kávézásnak Budapesten is kultúrája lett, és azért is, hogy lassú paradigmaváltáshoz kezdünk elérni a 2012-2013 környéki berobbanást, majd gombamód való elszaporodást követően. Ez az a generáció, aki inkább fizet egy kicsit többet valamiért, de az igazi élmény legyen, és ők azok is, akik minden napjukba csempészni akarnak valami nem funkcionálisat.

atipico_budapest_3_a_kave_lelki_elete_avagy_az_ujhullamos_kavezok_eletutja.jpg

Trendhajhászok törzshelyei lennének az újhullámos kávézók?

Akik igazán elmerültek a speciality kávézás kultúrájában, talán azt is megtapasztalhatták, hogy ezek a helyek nagyon hasonlítanak egymáshoz. Szabvány-asztalok trendi, minimál, esetleg art deco vonalvezetést mintázó bútorokkal és dekor elemekkel, olyannyira a kávéval középpontban, hogy másnak semmiféle hangsúlyt nem engedett át a koffein tartalmú ital. Ma már azonban ez átalakult: igény lett az egyedi, a lelket is melengető atmoszférára és arra is, hogy a kávé mellett valami más is meghatározzon egy helyet… De erről később írunk bővebben.

Foto: unsplash.com

atipico_budapest_2_a_kave_lelki_elete_avagy_az_ujhullamos_kavezok_eletutja.jpg

süti beállítások módosítása