Huskee Cup: A környezetbarát elviteles kávés pohár
2019. május 31. írta: PIEMONT

Huskee Cup: A környezetbarát elviteles kávés pohár

Ausztráliából érkezett harmadik hullámos pohár, ami nem csak kifinomultságával járul hozzá Földünk fenntarthatóságához

huskee_at_atipico_budapest_1.jpg

Megérkezett hozzánk a HuskeeCup Swap. Talán a korábbi bejegyzéseinkből kitűnt számotokra, hogy a kávés szakma komolyan foglalkozik a környezetvédelemmel és sokat tesz Földünk fenntarthatóságáért. Ez valóban fontos számunkra és ezt újra bizonyítjuk Nektek.

huskee_at_atipico_budapest_2.jpg

Már nálunk is hódít az ausztrál dizájner csoda, a HuskeeCup. Bár kifinomult formatervezése kívánatos és lenyűgöző, mégis csak másodlagos. Anyaga nem más, mint egy a kávébab kinyerése során keletkező melléktermék: kávéhéj. A kávéfeldolgozás során a gyümölcsöt különböző eljárásokkal tisztítják meg, így jutva a rendkívül értékes kávébabhoz. Sőt sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ugyanis ez is alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A kettő közt található belső héj viszont a szüretek végeztével tonnaszám áll a feldolgozókban. Ami másnak hulladék, az jelen esetben egy hatalmas lépés lett a fenntartható bolygóra tekintve. A számok sokkolóak, évente 500 milliárd eldobható elviteles kávés pohár szemét keletkezik világszerte. Ugyanakkor 1,7 milliárd tonnányi kávéhéj-törmelék kerül további felhasználás nélkül a kukába. Erre találta meg a megoldást az ausztrál cég, aki figyelembe vette, hogy a 100 százalékban környezetbarát termék még dizájnos is legyen, hiszen valljuk be, csak így lehet megszerettetni a vásárlókkal. A gyönyörű poharak 2017-ben indultak világhódító útjukra és rögtön designer díjat is nyertek Ausztráliában.

huskee_borito.jpg

Mit jelent a HuskeeCup kifejezés? Az angol husk szó héjat jelent, tehát az elnevezés adott.

Mi a célja a HuskeeCup-nak? Reduce, Reuse, Recycle! Vagyis: csökkentse az eldobható, környezetet szennyező kávés poharak tömkelegét; kihasználjon egy termelési hulladék nyújtotta lehetőséget, ami a kávétermelés folyamatában keletkezik és újrahasznosítson, hiszen a poharak sokszor felhasználhatóak.

Hogyan működik? Vásárolsz egy HuskeeCup-ot, amit magaddal viszel a programban részt vevő, kedvenc specialty kávézódba. Leteszed a pultra, kéred a kedvenc kávédat, amit egy másik, ugyanolyan, de teljesen tiszta Huskee Cupban kapsz. Szóval mindig kapsz egy másik, garantáltan tiszta poharat az előző helyett. Elképesztő ötlet, nem? Anyaga teljesen BPA mentes, nem tartalmaz mérgező anyagokat és maximálisan letesztelt mosogatógépben való tisztításra is. Kávédat sokáig melegen tartja, de mégsem fog megégetni, remek külső kiképzésének köszönhetően. Ha megnézed, bordás az oldala, az égési sérüléseket elkerülendő, tehát nem kell rá még a plusz kávégallér sem, ami aztán szintén csak a szemétbe kerül pár perces használat után. Igaz legalább az kartonpapír. Akár otthon kávézol, akár útközben, a Huskee család minden esetre felkészült. Három kiszerelésben létezik: 2, 3 és 4 deciliteres méretben találhatóak meg a kereskedelmi forgalomban. Nagyságrendileg 4-5.000 forint körül mozog az áruk, de ne felejtsük el, egyszeri beruházás. Közben pedig egy újabb, hatalmas lépés a fenntartható jövőért, és jól tudjuk, hogy ketyeg az óra, amíg még tehetünk valamit.

huskee_at_atipico_budapest_3.jpg

De mi is a probléma azzal, ha a saját bögréddel mész kávézni? Minden kávézónak be kell tartania a HACCP követelményeit. Ez a nemzetközi élelmiszer-biztonsági kockázatelemző és -kezelő rendszer biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét, mégpedig a jó gyártási és forgalmazási, valamint a jó higiéniai gyakorlatra alapozva. Önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítás rendszer részeként is alkalmazható. Ez alapján nem várhatjuk el a kávézóktól, akik különösen odafigyelnek a higiéniára, hogy a saját magunk által jobb esetben elmosott vagy néha el sem mosott bögrét a kávékészítési folyamatba vegyék. Természetesen senki nem feltételezi, hogy nincs rendesen elmosva, de más szabályok vonatkoznak egy otthoni mosogatásra, mint a közösségi helyek edényeinek mosogatására. Ha bárhol visszautasítják a saját kis otthoni bögrédet, akkor ne arra gondolj, hogy a vendéglátóipari egység milyen rossza arc, és nem érdekli a Föld! Egyszerűen nem teheti meg vagy nem kockáztat. De ezt hidalná át a HuskeeCup, ha világszerte elterjedne, ahogy már el is indult hódító körútjára.

huskee_at_atipico_budapest_5.jpeg

Magyarországra a Bloom Coffee jóvoltából, a Föld napján érkezett meg. Induláskor rögtön 11 budapesti kávézóban lehetett HuskeeCupot használni, azonban az aktuális huskee swap lokátor csak négy budapesti egy csillaghegyi és egy szentendrei kávézót jelöl.

Foto: huskee.co / unsplash.com

huskee_at_atipico_budapest_4.jpg

süti beállítások módosítása