Passzold vissza tesó, a mobilod!
2019. március 05. írta: PIEMONT

Passzold vissza tesó, a mobilod!

A mobilokhoz használt koltán ércet a gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, nem lenne jó, ha ezért tűnnének el a földről ezek a csodálatos teremtmények

8.jpg

Itt a tavasz! Hivatalosan is. A csodálatos, kellemes, langyos levegő mindenképp erre enged következtetni. De ennél még beszédesebb, hogy kinyíltak a hóvirágok, ők aztán tényleg a tavasz első hírnökei. Tervezek egy hóvirágtúrát a gyerekekkel, a természetben szeretném nekik megmutatni. Igyekszem zöld gondolkodásmóddal felvértezni őket, ahogy az is nagyon fontos, hogy ne kanapé-mobil gyerekek legyenek, remélem, helyette sokat fogjuk járni együtt a természetet.

Egyre több alkalommal fordul elő, hogy valamilyen ismeretterjesztő adón kötünk ki a bugyuta rajzfilmek helyett. A múltkor valami olyat láttunk, aminek az volt a vége, hogy annyi fát irtanak ki, hogy teljesen el fog tűnni az adott állat a földről. Nem akarok hülyeséget mondani, nem emlékszem pontosan az állatra, valamilyen tigrisfajta. Próbáltam elmagyarázni, amit láttunk, hallottunk, de nem volt könnyű.

3.jpg

Ti mennyire vagytok tudatos vásárlók? Meg szoktátok nézni az összetevőket a csomagoláson? Nemrég tudtam meg, hogy a pálmaolaj előállítása érdekében naponta többhektárnyi esőerdőt irtanak ki. Népszerű, mert igénytelen, olcsó és rendkívül produktív. Ráadásul állítólag egészségesebb, mint más növényi zsiradék. A harmadik világ országaiban, ahol termesztik, pedig a munkaerő is olcsó, szóval tökéletes lenne, ha nem pusztítanának a termesztése érdekében elképesztő ütemben az utolsó nagy egybefüggő esőerdőket is Szumátra és Borneo szigetén. Ezzel több ezer állat, komplett fajok életét veszélyeztetik.

4.jpg

Az orángutánoknak például már csak ezeken a területeken vannak élőhelyei, de ha így folytatódik az erdőirtás, akkor olyan fajok fognak záros határidőn belül eltűnni a föld színéről, mint a borneói törpeelefánt, a szumátrai orrszarvú, a ködfoltos párduc és így tovább.

2.jpg

Emlékeztek a Sigourney Weaver főszereplésével készült Gorillák a ködben című filmre? Már régen láttam, de emlékszem mennyire sokkolt a történet. Diane Fossey végül azért halt meg, mert a gorillákat védelmezte a retteget orvvadászoktól, akiknek persze ez nem tetszett. Őt a ma 84 éves Jane Goodall ihlette, aki a csimpánzok szociális és családi viszonyainak kutatásával szerzett hírnevet. Az általa létrehozott intézet ma már számos országban, köztük Magyarországon is működik. Nemrég kapott szárnyra az intézet kezdeményezése, avagy a Passzold vissza tesó! Nálatok otthon hány lecserélt, de el nem adott, használt mobiltelefon hányódik? Én olyan 6-7 készüléket számoltam össze, de lehet még elfekvőben a nagyszülőknél is találnék. Rohadt sok. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet,

3_1.jpg

Afrikában, éppen olyan veszélyeztetett fajok, mint a gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák. A Jane Goodall intézet ezeknek a mobiloknak az összegyűjtését célozta meg kampányával. Számtalan helyen találhatók kihelyezett dobozok, amikbe ezeket az el nem adott, használt telefonokat lehet bedobni. Az intézet újrahasznosítás céljából gyűjti, csökkentve így ezen ércek bányászását.

5.jpg

De mi az a koltán? A koltán ércből nyerik a tantál nevű fémet, amit kondenzátor bevonatok készítésére használnak. Megtalálható tehát mobilokban, laptopokban, gps-ekben, táblagépekben.  A Kongói Demokratikus Köztársaság adja a világ koltán készletének közel 80%-át.

9.jpg

A gyakran illegális bányák a gorillák és csimpánzok élőhelyén találhatók, drasztikusan csökkentve területeiket, ezzel a kihalás felé sodorva őket. Számítások szerint 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát. Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog. Ennek a számnak a csökkentését célozza meg az alapítvány azzal, hogy a mobilkészülékeket újrahasznosítás céljából összegyűjtik. A kihelyezett dobozokról térképes tájékoztatást nyújt az alábbi oldal http://janegoodall.hu/mobilkampany.html

img_1804.JPG

Egy használt mobillal a zsebetekben máris tettetek valamit a kihalással fenyegetett fajokért. Jane Goodall szavaival élve „Minden egyes tett számít!” keressetek Ti is a használt telefongyűjtő dobozokat.

Foto: unsplash.com / pixabay.com

süti beállítások módosítása