Lehetséges csomagolásmentesen vásárolni?
2019. január 25. írta: PIEMONT

Lehetséges csomagolásmentesen vásárolni?

Megtudhatod, hol lehet csomagolás mentesen vásárolni és mutatunk arra is egy módszert, miként kerülheted el az egészségre káros anyagokat tartalmazó termékeket

anna-kolosyuk-551398-unsplash.jpg

Naponta szembesülök vele, hogy mennyi szemetet gyártunk. Persze ennek felismerése is része az új környezettudatos jómagamnak. Korábban nem tűnt fel ennyire, most azonban elborzadva állok a hatalmas halom mellette azon tűnődve, hogy mi lehetne erre a megoldás. Az ember hiába próbálkozik, hogy óvja a környezetet, ha nem tudja megvásárolni azt, amire szüksége van a családnak anélkül, hogy ne hozna tonnányi szemetet haza. Pont ma olvastam, hogy nyílt egy új Ne pazarolj nevű üzlet. A név egy üzenet is egyben, egy felszólítás. Ide mindenki hozza a tárolóedényeket, amibe maga mérheti ki az boltban kapható dolgokat. Ezek a termékek Magyarországról származnak, a lehető legrövidebb szállítással érkeznek az üzletbe, és nem csak a termeléskor készültek környezetkímélő módon, de a felhasználás során sem fogják szennyezni azt. Kimérhetők, a teljesség igénye nélkül mindenféle hüvelyesek, magvak, bogyók, levelek, teák, fűszerek, aszalványok, cukrok, porok, csokoládék, édességek, müzlik, pelyhek, lisztek. Lehet kapni tojást, gyümölcsöt, zöldséget, természetes tisztítószereket, szappanokat, szintén kimérve, olyan mennyiségben, amilyenben csak szeretnénk. Természetesen tudom én is, hogy amíg minden sarkon, minden üzletláncban, minden multicégnél nem állnak erre rá, addig kivitelezhetetlen a csomagolásmentes vásárlás. De hiába utópisztikus az elképzelés, a következő lépésnek annak kellene lennie, hogy minél több vásárló és eladó átálljon efféle gondolkodásmódra. Amikor a boltban a pénztárnál meglepve méregeti a pénztáros a rongyból készült zacskóimat elmondom, hogy környezetvédelmi szempontok vezérelnek. Rögtön kiderül, hogy ők is megpróbálják szelíden lebeszélni a vásárlókat arról, hogy marokszámra vigyék az egyszer használatos zacskókat, de sosem jönnek jól ki egy ilyen helyzetből. Szomorú ez a hozzáállás. Szóval Ne pazarolj bolt! Érdemes egyszer megnézni, hogy kivitelezhető-e. Még sajnos csak kettő van Budapesten, de szuper lenne, ha minden sarkon ilyen bolt, ahol nem csak jó minőségű ételeket lehetne venni, de nem vennénk sem felesleges csomagolóanyagot és a mennyiségeket sem lőnénk túl, hogy aztán a kukában kössön ki.

megan-hodges-96122-unsplash.jpg

Ha már a minőség szóba jött, csak én hallok, olvasok egyre több olyan hírt, hogy ezt vagy azt levesznek a polcokról? Aggasztó vagy épp szerencse hogy ennyi infót kapunk arról, ha valami nem megfelelő minőségű vagy káros anyag van benne, netalántán egy finom műanyag darab. Jellemzően a bébiételekről hallok, mert arra van ráállva a fülem, de gyerekeknek való étkészletről is olvastam már több ízben, hogy egészségre káros anyag oldódott ki belőle. Ezek a hírek eléggé aggasztanak és nem is tudom, miben merjek megbízni. Megmondom őszintén, hogy nem rajongtam sosem az előre elkészített bébiételekért, az első perctől kezdve azt részesítettem előnyben, hogy magam készítsek mindent. Áldás és átok egyben, mert sokszor a hátam közepére nem kívánom már este, hogy nekiálljak, kitaláljam, beszerezzem a hozzávalókat és amikor nincs a közelben valami termelői piac akkor meg tulajdonképpen ott vagyok ahol a part szakad. Nem biztos, hogy jó minőségű bio zöldséget, gyümölcsöt kapok minden sarkon. Egyébként a legjobb egy saját farm lenne, ahol magam termesztenék meg mindent, ahogy Julia Robert vagy Gwyneth Paltrow.

bogomil-mihaylov-661249-unsplash.jpg

Az is dühítő, hogy olyan gyerekétkészlet kerülhet számomra nagyra becsült boltok polcaira, amikből kioldódik valami méreganyag, nevezetesen melamin. Ez egy nitrogéntartalmú vegyület, amit a műanyagiparban alkalmaznak és nagy mennyiségben a vesét károsítja. Nemrég volt az a mizéria a tejek körül, de biztos más is emlékszik arra, hogy nyáron fagyasztott zöldségeket kellett kipakolni a fagyasztókból, mert listeria baktériummal volt szennyezve. Én egyébként letöltöttem telefonra a NÉBIH alkalmazását, ami kvázi egy riadó lánc. Szerepe vitathatatlan és rendkívül fontos, hogy jól működjön. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012-ben, az Agrárminisztérium háttérintézményeként alakult. Feladata, hogy országosan felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, miközben küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen is. Küldetése az élelmiszerbiztonság védelme a termőföldtől az asztalig, annak érdekében, hogy a hazai fogyasztókhoz minőségi élelmiszer kerüljön.

guilherme-stecanella-370401-unsplash.jpg

Száz szónak is egy a vége, figyeljünk oda, legyünk tudatos vásárlók, hisz nem csak magunkról, hanem gyerekeinkről és unokáinkról van szó.

Foto: unsplash.com

süti beállítások módosítása