A kávé lehet egy zamatos gyümölcs?
2018. december 02. írta: PIEMONT

A kávé lehet egy zamatos gyümölcs?

Több mint 50 kávéfaj létezik, de a világ kávékereskedelmének 70%-át csak kétféle kávé adja

181202_dt_coffee_kep1.jpg

Advent első hétvégéje van, jönnek az ünnepek. A családok összegyűlnek, karácsonyi zene szól a háttérben, fények mindenütt. Az otthonokban jókedv uralkodik és süti és kávé illat terjeng. Mennyei kávé illat. Rengeteg új értékes információra bukkantam a specialty kávék kapcsán. De nagyon izgatott, hogyha az ünnepekkor szeretnék meglepni valakit egy fantasztikus, különleges kávéval, akkor hova forduljak, milyet keressek? 

A specialty kávék alapfeltétele a kiváló minőség, megbízható forrás és hogy nagyon rövid idő alatt kerüljön a végfelhasználóhoz. A Direct trade vagyis a közvetlen kereskedelem pontosan emiatt alakult ki, a kereskedők, kávézó tulajdonosok, pörkölők közvetlen kapcsolatot alakítottak ki távoli tájak termelőivel, az egyszerű farmerekkel. Az értékesítési lánc rövidre szabásával a termelők jobb áron tudják termékeiket értékesíteni, a fogyasztók pedig jobb áron juthatnak hozzá a termékhez. Tartós kapcsolatnak hála a termelők kevésbé vannak kiszolgáltatva a piacnak. A hosszú távú, gyakran személyes ismeretségre is épülő gazdasági kapcsolat pedig alkalmas arra is, hogy a partnerek a személyes igényeiket érvényesíteni tudják. Az élelmiszer-biztonságról meg ne is beszéljünk, amit ez a fajta kereskedelem nyújt.

Konkrétan olyan oldalt találtam, ahol közvetlenül a perui vagy a hondurasi termelővel lehet felvenni a kapcsolatot. Itt találkoztam például a Mujale szövetkezettel, amely kizárólag női termelőket tömörít magába. Ezek a lányok, asszonyok a Hondurasban található La Paz megye különböző területein található termőföldeken gazdálkodnak (Chinacla, Márcala, Santa Ana,  Guajiquio). Odaadással nevelgetik a kávécserjéket, csak természetes műtrágyát használva. A kávéjuk krémesen lágy, a cukrozott barack, a barnacukor és a sárga alma zamatát ötvözve. Nagyon kedves csapat. A közvetlen kereskedelmi kapcsolatnak hála a termelők megkapják az őket megillető méltányos árat és a fair bánásmódot. Nincs kizsákmányolás, van viszont olyan plusz haszon, amely a harmadik világ szegényei számára növeli például az oktatásra fordítható összegeket. Mindenki nyer.

181202_dt_coffee_kep2.jpg

A kávébabok körülbelül 800 olyan jellegzetességgel rendelkeznek, amelyek számunkra érzékelhető ízekké formálhatók. A különleges pörkölési eljárások a felelősek azért, hogy milyen íz kerül a csészénkbe. Ennek ellenére csak két kávéfajta az elterjedt, a több mint 50 féléből. A teljesség igénye nélkül néhány különlegesség: a costa ricai Black Dimond kávé a hibiszkusz, a fekete cseresznye, a vörös szőlő, a fahéj és a kakaó ízeinek bolondos keveréke Oscar Chacon termelő kezei közül. Az ugandai Mzungu Project a 5 Small Farmers mesés kávéja, amely cseresznye, aszalt szilva, áfonya, fekete csokoládé, kiwi és rum zamatjegyeit hordozza magában. A kolumbiai Finca La Esperanza kávé Mario Jaeamillo termelő csodája. Citrom, narancs, lekvár csokoládé és barna cukor fantasztikus keveréke. Végül, de nem utolsó sorban egy csésze etióp Nensebo kávé az eper, áfonya, lime, barack, mangó zamatokat hozza el a szánkba. Ha belegondol az ember, hogy a kávé keserű és fekete, hát micsoda ínycsiklandó kombinációi az ízeknek. És ez csak néhány a rengeteg különleges specialty minősítésű kávéból. Néhány magyar pörkölésű kávéról is találtam információkat, remélem, hogy minél jobban elterjednek a hazai ihletésű különlegességek, mert itt aztán nem kávébabra megy a játék! vagy mégis?

181202_dt_coffee_kep3.jpg

 

süti beállítások módosítása