PIMP YOUR (N)ESPRESSO!
2019. december 26. írta: PIEMONT

PIMP YOUR (N)ESPRESSO!

Hogyan hozhatod ki a maximumot a kapszulás kávédból?

atipico_blog_hu_pimpyournespresso1.jpg

Emlékszel még az első kóstolásra? Maga volt a csoda! Magyarországra 2006-ban érkeztek meg, de akkor már tíz éves volt a svájci cég, úgyhogy lehetnek korai tapasztalataid. Ebben az időben még a specialtyról azt sem tudtuk, eszik vagy isszák, a jó kávé maximum egy jobb olasz blend lehetett. Ami a marketingjüket illeti, szerintem ennyire még soha senkinek nem sikerült valami ultra high prémium cuccként bevezetnie a piacra egy abszolút kommersz terméket. Mert ugye nem Lambroghinit vagy Rolexet veszünk az Andrássy úti Boutique-ban, hanem kávét, de az érzés mégis valami hasonló. Aztán, idővel valami elromlott. Ugyanolyan megnyugtatóan zizeg a gép, még mindig gyanúsan szép a crema, az üvegcsészében minden alkalommal izgalommal figyelem, ahogy emelkedik fel az oxigéndús, buborékos hab és süllyed le a fekete ital, de az íze valahogy más lett. Nem ízlik már annyira. Ilyenkor az ember első gondolata, hogy más kávé kerül a kapszulába? Silányabb? Aligha! Ez inkább az életszínvonalad inflációja. Megszoktad a jót és kóstoltál már jobbat. Persze, hogy nem ugyanolyan, mint elsőre! Mennyi dologgal vagyunk még így.

atipico_blog_hu_pimpyournespresso3.jpg

Én először az irodánkban kóstoltam, és csak valamivel később érkezett meg otthonra Pixie. Jó 10 évig nem is volt semmi problémánk egymással, aztán egyszer kíváncsiságból megmértem a kifolyó kávé hőmérsékletét. 68-70 fok! Ajajj, nagy a baj! Ez nem az a tartomány, ahol jó kávé születik. Egyöntetűen mindenkinek, akit kérdeztem, az volt a véleménye, vízköves lehet, ami nem is lett volna nagy csoda, hiszen addig sima csapvízzel ment. Rendeltem pár vízkő oldó és tisztítószert, hátha. Mindenre számítottam, csak arra nem, ami történt. Egy nagyon alapos, többlépcsős tisztítási procedúra után a kávé íze olyan lett, mint ami emlékeiben élt. Határozottan jó! De az igazi meglepetés csak a szűrt, tisztított víz használatával toppant be. Ugyanaz a gép, ugyanaz a kapszula, de az eredmény egy elképesztően finom, ízletes, igazán ütős kávé lett, a különbség nagyságrendi volt a kiinduló állapothoz képest. 

atipico_blog_hu_pimpyournespresso4.jpeg

Mint kiderült, a hőmérséklettel viszont nem volt gond. Egyszerűen a csészét és a gépet elő kell kicsit melegíteni. Előmelegítésként és a tökéletes ízhatás kedvéért érdemes jó alaposan átöblíteni a gépet kávékészítés előtt egy-két adag vízzel és a használt kapszula tárolóba pottyantása után is mehet egy öblítés, így nem fog rászáradni a forró fejegységre a kávé nagy része. A készítés előtti öblítést a csésze felmelegítésére is felhasználhatod, csak hagyd a kifolyócsőr alatt, persze mielőtt a kávé belekerül, tiszta vízzel is öblítsd ki, annyi idő alatt nem fog kihűlni.

image1.jpegTudod, ez nem egy promó cikk, meggyőződésem, hogy bármilyen rendszert is használj, a tisztítás és a szűrt tiszta víz csodákra képes. Tisztítószerből használd a gyártód által jóváhagyott márkát, hiszen a felelősség a Tiéd ebben a kérdésben. Amire még ügyelj, egy elhanyagolt, erősen vízköves gép esetén, a tisztítás miatt leváló nagyobb vízkődaraboktól előfordulhat, hogy eldugul a gép, ilyenkor fordulj szakszervizhez.

atipico_blog_hu_pimpyournespresso5.jpg

Minden gép más, érdemes a szakember tanácsát kikérni, különösen a vízkőoldással kapcsolatban. Vannak általános, kávégépbe és vízforralóba való tisztítószerek, amire oda kell figyelni, hogy ha alumínium vagy esetleg réz kazán van a gépben, az nem tisztítható bármilyen vegyszerrel illetve, a nagyon agresszív ipari tisztítószerek a tömítésekben kárt tehetnek, aminek megint csak szakszerviz látogatás lenne a vége. Ha ezzel megvagy, legyen csilli-villi...! Nekem, ami bevált, egy svájci cég, a CAFFéPURE két terméke. Van egy tisztító tablettájuk a víztartály tisztán tartásához, de vigyázz, ez tisztító, tisztán tartó szer, nem vízkőoldó, és egy speciális tisztító kapszula csomag, amit a kávékapszula helyére behelyezve kell használni, a fejegység tisztítására. Az 5+1 darabos csomagban van 5 normál tisztító kapszula, amit heti-kétheti rendszerességgel vagy 30 elkészített kávé adagonként, a kávémaradványok eltávolítására tudsz használni, illetve a hatodik, egy speciális kapszula, az úgynevezett biofilm vagy kávéfilm eltávolítására szolgál. No, és itt jön a magic! Már egy használat után olyan lett a gépem, mint újkorában! Döbbenetes, ahogy a kék hab a több éves használat nyomait másodpercek alatt tünteti el. Ezek, ha veszélyesnek igazán nem nevezhető, de biztonsági figyelmeztetéssel ellátott vegyszerek, mindenképp alaposan olvasd el a használati utasításukat!

atipico_blog_hu_pimpyournespresso6.jpg

Ha tiszta gép, jöhet a tiszta víz! Hidd el, csodákra képes a sima csapvízzel szemben. Három megoldás jöhet szóba. Norda a vesszőparipám, de bármilyen más, alacsony ásványi anyag tartalmú forrás vagy gleccservíz is működni fog, de nem ásványvíz (!) és nyugi, ezek teljesen emberi árban vannak. Lehet, a fél literes kiszereléssel jobban jársz, mert egyébként, csak úgy ivóvízként nálam az ihatatlan kategóriában vannak, inkább főzd el, ha marad. Szűrőkancsó a második, sima ügy, nem csak emiatt érdemes használni egyet otthon. A harmadik pedig a vízszűrő párna. Én talán e mellé tenném le voksom. Egyrészt ez a leghatékonyabb, másrészt a végtelenségig jó. Jó, nem a végtelenségig, de akár fél évig is használható egy párna. Ennyi idő alatt úgy kétszázszor voltál csak Nordáért a város másik végén és minimum hatszor cseréltél szűrőpatront a kancsóban. A szűrőpárnát csak bedobod a víztartályba, vársz egy fél órát és kész is. Nem kell begyűrögetni a leeresztő szelepre, nem átfolyó rendszerben végzi a dolgát. Inkább arra figyelj, mindig fel legyen töltve a tartály. Igazán expert hozzáállás a forrásvíz + szűrőpárna. Nem feltétlen indokolt, de ha hiszel benne, hajrá!

atipico_blog_hu_pimpyournespresso7.jpg

Nos, nem maradt más hátra, mint élvezettel elfogyasztani az első, egy profi barista gondosságával elkészített kávédat! Sokan gondolják, a kapszulás rendszer nem egy komolyan vehető jelenség a minőségi kávézás világában. Ezzel lehet vitatkozni, de mutasson nekem valaki még egy olyan otthoni, irodai kávékészítési technológiát, ami egy héten keresztül működik bármiféle, a legkisebb beavatkozás, töltés, ürítés, tisztítás stb. nélkül, 20 másodperc alatt üzemkész és tényleg egy gombnyomás egy kávé. Környezetvédelmi szempontból sem gondolnám, hogy azonnal csatát vesztettünk, használj alumínium kapszulát, gondoskodj az újrahasznosításról és az ökológiai lábnyomod nem lesz nagyobb, mint ha mokkáznál vagy mondjuk filtereznél.

A cikkben szereplő termékeket nem forgalmazzuk.

Foto: UNSPLASH, Nespresso

süti beállítások módosítása