Reszkess cibetmacska, jön az űrben pörkölt kávé!
2019. február 25. írta: PIEMONT

Reszkess cibetmacska, jön az űrben pörkölt kávé!

A világ három legdrágább kávéját utasíthatja maga mögé az űrkávé, ha a jövő évre tervezett kilövés sikerrel jár.

civets-2166748_1920.jpg

Tisztában vagyok vele, hogy a mai nap mindenki Oscar izgalomban van és minden a tegnap esti Oscar díjkiosztással van tele. Régebben még több adó közvetítette a díjkiosztókat, mindig rajongva néztem és izgatottan vártam. Azokban az időkben kezdtem el rendszeresen nézni, amikor még Billy Crystal volt az est házigazdája, zseniális volt. Most meg ott tartunk, hogy lement host nélkül egy Oscar díjkiosztó. Állítólag a feladattal megbízott komikus színész az utolsó pillanatban lemondta a szereplést, most mindegy is miért és a nagy feladatra már nem volt beugró. Amúgy azt pletykálják nem is szeretik vezetni a díjkiosztót, mert túl hosszúra nyúlik, folyamatosan nyomni kell a poénokat, de közben nagyon oda kell figyelni arra is, hogy mit mondanak az Akadémia előtt. Egy néző számára azonban mit sem számítanak a színfalak mögött játszódó drámák. Mi csak élvezni akarjuk a showt és gyönyörködni a sok híres emberben. Idei nagyon nagy favoritom Rami Malek, nem csak azért, mert amikor megláttam először a filmplakátokon, akkor teljesen biztos voltam benne, hogy Freddie Mercuryt látom, hanem azért is, mert a játéka egész egyszerűen lenyűgöző. Talán a műprotkó kicsit túl nagy, de lényével teljes egészében megjeleníti a néhai géniuszt, a Queen legendás frontemberét. Lehet szeretni vagy nem szeretni a Bohém Rapszódiát, de azzal szerintem mindenki egyetért, hogy Rami Malek megérdemelte az Oscar díjat.

oscar-3679610_1920.jpg

De legyen ennyi elég is az Oscarból, úgyis rengeteg cikk, hírportál, blog bejegyzés foglalkozik ma a témával. Meghagyom a boncolgatást a filmesztétáknak. Viszont ha már gazdagság, rongyrázás, pénzszórás, és dollármilliók, egy nagyon érdekes témát hoztam mára. Az utolsó kávés téma után, most nem kávéval akartam foglalkozni, de emellett nem mehetek el szó nélkül. Hoax vagy sem nem tudom, mindenesetre két úriember azzal a hajmeresztő ötlettel állt elő, hogy az űrben szeretné a kávészemeket megpörkölni, mert így érhető el szerintük a tökéletes kávé. Mivel a gravitációnak köszönhetően a szemek pörkölés közben össze-vissza ütődnek és hánykolódnak, így a pörkölő felhevült falának verődve pörkölődnek. Azonban az űrben gravitáció híján, minden  szemet egyenletesen érne a hő, így tökéletes pörkölés mehetne végbe. Úgy képzelik, hogy a kapszulával együtt 300 kilogrammot kellene kilőni és a kapszula belső hőmérséklete 360 Celsius fok lenne. Ezt tervezi legalábbis a két vállalkozó, akiknek dubai székhelyű irodája a találó Space Roaster nevet viseli. A technológiát már jövőre szeretnék kidolgozni és remélik, hogy az első kapszula fellövése is megvalósulhat 2020-ban.

coffee-3408135_1920.jpg

A módszer a következő lenne, 180-200 kilométeres magasságban a kapszula leválna, és ahogy térne vissza a légkörbe, 120 kilométeres magasságban beindulna a pörkölés. 80 kilométernél befejeződik a légkörbe való visszatérés, 40 kilométernél az ejtőernyő kioldódna, majd megérkezne a kapszula a földre. A jövő zenéje, hogy lesz-e belőle valami, ha valóban nem csak egy jól előkészített áprilisi tréfáról van szó. Ha figyelembe vesszük, hogy egy profi pörkölőgép ugyebár felhevíti a pörkölőtartályt a megadott hőfokra, meghatározott ideig, ami összesen pár percet jelent, tartja ezt a hőmérsékletet végül lehűti azt, nagyon fel kell kötniük a gatyát a Space Roaster mestereinek. Ha meg is valósulna a hallatlan ötlet, lehet pillanatok alatt szénné égne a kapszula belső tartalma. Az biztos, hogy ha sikerül az űrpörkölés, akkor a világ leggazdagabb kávéja készülne el. De nézzük mi a az a három legdrágább kávé, amit maga mögé utasítana az űrben pörkölt kávé.

aditya-vyas-1390339-unsplash.jpg

Harmadik helyezett a jacu madár ürülékéből nyert kávé. Egy Henrique Sloper nevezetű kávétermelő rájött, hogy az ültetvényét dézsmáló amúgy védett madárfaj ürülékéből a legfinomabb arabica kávé nyerhető ki. Íze édes, a mogyoró és az ánizs keverékére hajaz. Bár a munkásokat nehéz volt meggyőznie, hogy a Jacu madár ürülékéből takarítsanak be kávészemeket, végül siker koronázta fáradozását és kávéja a világ harmadik legdrágábbika lett.

geoff-greenwood-483958-unsplash.jpg

Második helyezett a széles körben ismert cibetmacska ürülékéből kinyert kávé. A Kopi Luwak Indonéziából származik. Az állatka kedvence az érett, vörös színű kávécseresznye, aminek csak a puha héját képes megemészteni a kemény kávébabot pedig üríti. Íze a csoki aromájára emlékeztet, drágasága pedig annak köszönhető leginkább, hogy a cibetmacska éjszaka dolgozik, tehát nehéz megtalálni a kipottyantott kávébabokat is. Egyaránt lehet robusta vagy arabica kávébabokból.

kopi-luwak.jpg

Első helyezett az elefánt kávé vagyis a Black Ivory. A világ legdrágább kávéját pedig annak köszönhetjük, hogy az elefánt is szeret kávécseresznyét csipegetni. Mivel a kávébabot az ő gyomra sem képes megemészteni, viszont a 30 órán át tartó kiürítési folyamat alatt az állat gyomorsava lebontja a kávé kesernyés ízéért felelős fehérjét, csodálatos csokis-diós ízvilágú kávét kapunk. A Black Ivoynak arabica kávé az alapja és egy thaiföldi elefántrezervátumban állítják elő.

elephant-1822636_1920.jpg

Bármelyiket is kóstolod meg biztosan mélyen a pénztárcádba kell majd nyúlnod.

Foto: unsplash.com / pixabay.com

 

 

süti beállítások módosítása