Van kedved meginni a tökéletes kávét?
2019. január 14. írta: PIEMONT

Van kedved meginni a tökéletes kávét?

Szeretnél elkészíteni egy csésze tökéletes feketét? Vedd figyelembe az alábbi négy pontot és sikerülni fog: az őrlés durvasága, az extrakció hőmérséklete és időtartama, valamint a kávé és víz aránya!

tokeletes_kave_cimlap.jpg

Nagyon szeretem a reggeli kávézásokat. Talán amikor munkába álltam, akkor lett minden napkezdés kihagyhatatlan része.  Amikor egy-egy új specialty kávézó tulajdonosával összefutok, rendszeresen faggatom őket, hogy meséljenek a tervezett kínálatról és mondhatom, már tűkön ülök, hogy megnyissanak és mehessek kóstolgatni. Hónom alá csapom a laptopom és beülök hozzájuk egy isteni kávéra kikapcsolódni, olvasgatni és az ízlelőbimbóimat kényeztetni. Mert kávézni manapság már állati trendi, olyan leszek, mint Carrie Bradshaw a Szex&the city-ből, csak nem a Vanity Fairnek írok cikkeket, hanem egy első osztályú kávézó mindennapjairól blogolok. Eddig talán nem is említettem még ezt a lényeges információt, egy tulajdonospárossal ezer éve nagyon jó barátságban vagyunk, és amikor felmerült a blog ötlete bennük, én éppen egy olyan platformot kerestem, ahol a rengeteg mondanivalómat megoszthatom másokkal. Így indult el ez a blog és biztosíthatok mindenkit, folytatjuk!

tokeletes_kave_3.jpg

Hogy a januári fogadalmakat mennyire komolyan gondoltam, rögtön bele is vágtam egy hosszú távú életmódváltós, testi-lelki átalakulásba. Sajnos, ez a program a kávézást nem engedné meg, de egy illatos, zamatos kávéról még az alakom kedvéért sem vagyok hajlandó lemondani. Ha szabad ezt elárulnom itt, ezen a fórumon, Melange rajongó vagyok, de minden alkalmat megragadok arra, hogy fekete különlegességeket kóstolgassak. De hogy is lehetne kihagyni a napindításból egy finom kávét!

Tudtátok, hogy nem csak a bab minősége és a korábban kivesézett pörkölési folyamat, de a felhasznált víz ásványi anyag tartalma, sőt, még a csésze anyaga is befolyásolja a kávé zamatát? Állítólag a víz összetétele jelentős befolyással bír a kávé élvezeti hatására, az alacsony bikarbonátszint és a magas magnézium tartalom kulcsfontosságú. A magnéziumban gazdag víz elősegíti a kávébab aromájának kitárulkozását. A megfelelő ásványi anyagokkal rendelkező víz ugyanis optimális mértékben vonja ki az őrleményből az íz fokozásához elengedhetetlen anyagokat. Egy tökéletes csésze fekete elkészítéséhez tehát gondoskodni kell a megfelelő minőségű vízről. A kemény, illetve a túlzottan savas víz rossz hatással van a kávéra, így hiába a minőségi alapanyag, a végeredmény el fog maradni az elvárttól. A kávé gazdag és csalogató íze szinte teljes mértékben az illékony vegyületekből származik, melyek a pörkölés során domborodnak ki. Ez az úgynevezett Maillard-reakció, mely során a fehérjék és a cukormolekulák magas hőmérsékleten reagálni kezdenek egymással. Hasonló illathatás fedezhető fel például a kenyérsütés közben is, és ezért érezzük hihetetlenül csábítónak egyes élelmiszerek sütés közbeni illatát. A pörkölés során hozzávetőleg 800 különféle vegyület keletkezik. Ezen vegyületek túlnyomó része bontani kezdi a fehérjéket és a cukrot, melyek meghatározó illatú, illékony vegyületekké alakulnak át. Ez adja tehát a kávé egyedi ízét és összekeverhetetlen illatát.

tokeletes_kave_5.jpg

De gondoljuk tovább, mi az, ami még számításba jöhet, mint a minőséget és ízt befolyásoló tényező.  Nyilván az őrlés durvasága, ugyanis minél finomabb a kávé, annál nagyobb a vízzel érintkező felület. A török kávé jellegzetesen erős aromáját többek között az igen finom őrlési folyamatnak köszönheti. A spektrum másik végén a durvára őrölt szemek helyezkednek el, melyek vízzel érintkező felülete kisebb. A túl finomra darált a kávé íze markánsan erős, a túl durvára hagyott, íze jellegtelenül vizes.

A kávéhoz készítéséhez használt víz hőmérséklete, szintén jelentősen befolyásolja a végeredményt. A meghatározó illat- és íz élménye ugyanis csak optimális Celsius fokon mutatkozik meg. Amennyiben a folyadék hideg, úgy a vegyi anyagok nem oldódnak ki megfelelően, ha pedig túlhevült, az aroma elpárolog a gőzben, ami gyenge minőségű kávét eredményez.

Az időtartam, amíg a darált kávé és a víz, érintkezésbe kerül, szintén kulcsfontosságú.  A rövid extrakciós idő gyenge ízű, koffeinben gazdag kávét eredményez, az összetevőknek pedig nincs lehetőségük kitárulkozni. A hosszú extrakciós idő során a kávé magas savtartalommal rendelkező kesernyés ízt vesz fel, ami szintén nem túl élvezetes.

A kávé-víz aránya arányának optimális kiválasztása is alap: kevés, illetve túl sok víz esetén a végeredmény élvezhetetlenül erős vagy gyenge lesz. Az ideális vízmennyiség megválasztása tehát szintén szerves része a tökéletes kávé összetevőinek.

Most pedig azonnal innom kell egy kávét! Szép hetet mindenkinek!

Foto: unsplash.com

tokeletes_kave_2.jpg

süti beállítások módosítása