8 egyszerű tipp a zero-waste karácsonyhoz, ami még pénztárcabarát is!
2019. december 13. írta: ATIPICO

8 egyszerű tipp a zero-waste karácsonyhoz, ami még pénztárcabarát is!

Meg fogsz döbbenni, mennyire egyszerű a hulladékmentes csomagolás elkészítése, ami egyszerre szuper jó családi móka!

atipico_budapest_zero_waste_xmas_0.jpg

A karácsony nagyüzem. Rengeteget költünk, sok felesleges dolgot veszünk, sok felesleges szemetet termelünk. Félreértés ne essék, én sem várom magamtól, sem a világtól, hogy mindenről lemondjon, de apró trükkökkel és praktikákkal és kis odafigyeléssel lehet tenni a rengeteg hulladék keletkezése ellen az ünnepek alatt.

Amennyiben követed a csomagolásmentes szemléletet és karácsonykor sem akarod az egész éves munkád sutba dobni, akkor ideje elkezdened használni a környezet és pénztárcabarát ajándékcsomagolási tippjeinket!

atipico_budapest_zero_waste_xmas_3.jpg

  1. Először is nézz körül otthon jó alaposan! Lefogadom, hogy minden háztartásban lapul a fiók mélyén vagy a szekrény tetején pár korábbi években vásárolt csomagolópapír. Ne legyünk restek átnézni, hogy mi az, ami már amúgy is birtokunkban van. Ugyanez igaz a szalagokra és ajándékkísérőkre is! Felesleges pénzkidobás újabb és újabb csomagolóanyagot vásárolni.
  2. Szintén ne legyél rest átnézni a korábbi években már használt, de még jó állapotú csomagolópapírokat, ajándéktáskákat. Ez abszolút saját példából mondom, rengeteg teljesen jó állapotú zacskót őrzünk a zacskós-fiókban. A már használt csomagolópapírnak, pedig ha levágod a szélét, akár egy cakkozós ollóval már készen is áll arra, hogy egy új ajándékot csomagolj bele.
  3. Egy guriga selyempapírba rengeteg ajándékot be lehet csomagolni. Ráadásul nagyon személyessé lehet tenni! Nem kell hozzá más csak néhány apró kellék, olló, cakkozó, színes ceruzák, vagy egy kis színes festék és már tervezheted is a saját, egyedi, személyre szóló csomagolópapírodat. Igazából ehhez sem kell semmi extrát vásárolni, abból dolgozz, ami már amúgy is van. Ráadásul akár egyedül, akár családi vagy baráti körben fogtok neki, mindenképp nagyon jó közös móka. A gyereket biztosan imádni fogják!
  4. Észrevetted, hogy az ajándékkísérők, képeslapok is szinte mindig valami műanyag fóliában vannak? Sokkal jobban jársz, ha saját magadnak tervezel néhány ajándékkísérőt, lapot és azt nyomtatod ki. Nem kell minden ajándékra kerülnie, elég személyenként egy is. Tehát ha ügyes vagy két oldalas nyomtatásból megúszod és alig 200 forint az egész. Úgy használod fel, ahogy akarod, csak a képzeleted szab határt. Én például azt találtam ki, hogy kicsit vastagabb papírra nyomtatóm és a cakkozó ollóval fogom körbevágni, mintha egy kis gömbdísz lenne. Lyukasztóval egy kattintás, bele egy kis vékony ajándékkötő szalag, zsinór és már készen is van a személyes kis ajándékkísérő kártya.
  5. A sima papírzacskó is megteszi! Apró ajándéknak szerezz egyszerű, környezetbarát papírzacskókat, papírtáskákat. Dekoráld kedved, ízlésed szerint. Rajzolj rá, üzenj rajta, írj egy szép idézetet, ragassz rá képeket, ahogy tetszik.
  6. Textilből is pillanatok alatt meg lehet varrni egy apró ajándéktáskát. Ékszereknek, kis játékoknak kitűnő. Nézd át a ruháidat, ágyneműket, amiket már nem használsz, és esetleg kidobnál. Vágj ki egy téglalapot, varrd össze, kösd meg és máris olyan, mint egy kis ékszertáska. Gyöngyökkel vagy flitterekkel is szépen fel lehet díszíteni.
  7. Csinálj apró Tobozmanókat! Egyszerűen díszítsd fel velük a csomagot! Nem kell más hozzá, mint néhány toboz, 1-2 különböző színű filclap, ragasztópisztoly, egy kis szalag vagy spárga és alkoholos filc. Pofonegyszerű, mégis nagyon mutatós. A siker garantált, de azért segítünk egy videóval.
  8. Ajándékozz élményt, kupont, utazást, egy jó vacsorát, egy mozit, egy színházat, ami csak belefér. Legyen limitált az ajándékok száma, egyezzen meg a család, hogy mindenki csak egy ajándékot kap. A Karácsony egyébként se a tárgyakról és arról szóljon, hogy muszáj venni valamit. Lepjétek meg magatokat egy közös főzéssel, süssetek és díszítsetek sütiket együtt. Ezek az igazán megfizethetetlen élmények!

atipico_budapest_zero_waste_xmas_1.jpg

Őszinte leszek, nálunk pillanatnyilag minden kellék megtalálható a háztartásban, innen jöttek az ötletek. Természetesen nem gondolom, hogy minden megtalálható Nálad is, 10 évvel ezelőtt nekem sem lapultak feltétlenül a fiókjaimban tobozok, cakkozó ollók, vagy filcdarabok. De határ a csillagos ég, ami van a háztartásban, abból légy kreatív! Élvezetes, hasznos időtöltés, ráadásul nagyon jól összehozza a családot, a barátokat. Ha csak az ajándékok fele környezetbarát, már akkor is rengeteget tettél, mert minden egyes tett számít. Ha kell is venni valamennyi papírt, vagy néhány ajándékkísérőt, akkor sem kell csüggedni, próbáljatok olyat keresni, ami nincs műanyagba csomagolva, illetve ami nagyon fontos, hogy minél kevesebb csillogó anyag legyen a papíron, kártyán. Ezek újrahasznosítása sokszor lehetetlen, ráadásul az előállításuk bonyolult. Pedig milyen szépek tudnak lenni!

atipico_budapest_zero_waste_xmas_2.jpg

A csillámos dolgokról nekünk például mindenképp le kell szokni, sokszor azután kapcsolok, mikor már megvettem. Nyilván mindent nem tudunk elhagyni, mindenről nem lehet azonnal leszokni, én mindig azzal bíztatom magam, és a környezetem, hogy nem kell 100-ról 0-ra csökkenteni a felhasználást máról, holnapra. Ha nem minden sikerül azonnal, akkor sem kell azonnal feladni vagy elkeseredni, mert ha 100 esetből csak 50-ben ma odafigyelsz, már ennyivel több esély van arra, hogy a földi létünk tovább tartson! 

Szóval nagyon jó készülődést, kívánunk! Reméljük, hogy egyszerű tippjeink számodra is annyi örömet okoz, mint amennyit nekünk!

A fotókért köszönet a mindig zseniális Unsplash-nak