Menthetetlenül nyakunkon a Karácsony!
2019. december 08. írta: ATIPICO

Menthetetlenül nyakunkon a Karácsony!

Parányi térkép mutatja az utat Adventtől Karácsonyig a hit, a remény, az öröm és a szeretet útján

atipico_blog_hu_adventtol_karacsonyig_1.jpg

Idén megfogadtam, hogy nem kezdek el ideje korán foglalkozni vele, mert a gyerekeknek nem tesz jót. Tartottam is amennyire csak lehetett, de a gyerek bizony magától elkezdte emlegetni már szeptember elején a Karácsony, Mikulás, ajándékok témakört. Ettől függetlenül amennyire csak lehetett keveset emlegettük és különösen nem hype-oltuk a srácokat, hogy mit kérsz, meg legyél jó, mert a Mikulás nem hoz semmit, bár ezt a megjegyzést rendre elengedik a fülük mellett. Néhány kilengéssel, de így érkeztünk meg december elsejéhez, azaz Advent első gyertyagyújtásához, gyerek szempontból az adventi naptár első ablakának kinyitásához.

Az adventi koszorú gyertyái számának, színének és meggyújtásuk sorrendjének jelentéstartalma van. Az első lila gyertya Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, ez a hit szimbóluma. A második lila gyertya a Zsidó népet jelképezi, akinek megígérte Isten, hogy a Messiás tőlük származik majd, ez a remény szimbóluma. A rózsaszín gyertya Szűz Mária szimbóluma, aki megszülte a fiút, ez az öröm szimbóluma. A harmadik lila gyertya Keresztelő Szent Jánosé, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, ez pedig a szeretet szimbóluma.

Az édességet amennyire csak lehet hanyagolni szerettem volna, hiszen napokig úgyis ömleni fog a csoki télapó meg a szaloncukor be az ajtón, de túl sok hasztalan,  műanyag játékkal sem akartam elárasztani őket. Így kerültek apró fajátékok, kicsi könyvek, kártya és jó minőségű apró csoki, szaloncukor a képzeletbeli zsákba.  Egy örökölt filcből készült Adventi naptárt használunk idén, igen ám, de a zsebeibe csak apróságok férnek. Jött a fantasztikus ötlet, parányi térképet rajzoltunk elsején, amit beletettünk a falra felszerelt naptár kis zsebébe és az ajándékot pedig elrejtettük a lakásba. A térkép volt a kulcs, hogy megtalálják az ajándékot. Eddig is élveztem az egész adventi időszakot és a karácsonyi készülődést, de ami ezek után következett az minden képzeletemet felülmúlta. Az az izgalom, az a határtalan öröm, a csillogás a gyerekek szemeiben, egyszerűen bearanyozzák a karácsonyvárás napjait.

atipico_blog_hu_adventtol_karacsonyig_2.jpg

Azok közé tartozom, akik valami rejtélyes okból rajongnak a Karácsonyért. Nem vagyok egyedül a világban, rengeteg Karácsony-rajongó csoportba botlottam a közösségi oldalakon. Ez a néhány hét a legünnepélyesebb, legmeghittebb időszaka az évnek. A nagy rohanásban, az őrült vásárlásban kimerülve a család megpihen a karácsonyfa és az ünnepi asztal körül. Ha csak két napra is, de elcsendesedik a világ. Ezt a meghittséget, a díszítést, a süti és forralt bor illatot, a feldíszített várost, otthonokat csípem nagyon.

atipico_blog_hu_adventtol_karacsonyig_3.jpg

De honnan ered ez a meghitt, ünnepélyesség?

Az adventi időszakot az 5. század óta tartják. A karácsony megünneplésével együtt terjedt el. A két fogalom a kezdet kezdetétől összetartozik. Felkészülés a karácsonyra, felkészülés az ünneplésre. VII. Gergely pápa rendelte el a jelenleg is létező hagyományt, a négy vasárnapból álló időszakot. Lakodalmat és nagy, zajos mulatságokat nem tartottak ebben az időszakban, ez rögzítve is lett 1611-ben a nagyszombati zsinaton.  A Húsvétot megelőző Nagyböjt időszakához hasonlított abban a korban ez a néhány hét.  A lelki tisztulásra fektette a hangsúlyt az egyház, hiszen Advent az egyházi év kezdete. A várakozás és reménykedés ideje. Ősi magyar hagyomány a hajnali mise, vagyis a roráté, amelyet angyali vagy aranyos misének is neveznek. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban szentmisét tartanak Szűz Mária tiszteletére, valamint kifejezésre került a Jézus eljövetele utáni vágy.

atipico_blog_hu_adventtol_karacsonyig_4.jpg

Az advent egy igen csodálatos szokása a koszorúkötés. Ennek ősrégi hagyománya van, hiszen már Zeuszt is tölgylombbal díszítették a görögök, Dionüszoszt szőlőkoszorúval ékesítették, Démétér búzakalász koszorút kapott. De ha az ó-egyiptomiakat vesszük már ott is az istenek szenteltség jelképe volt a koszorú.  Ha a magyar néphagyományt nézzük, ott is megjelenik a virágokból koszorú, amelyet Szent Iván napján kötöttek.  Az  aratáshoz is kapcsolódik hagyomány, a munkások arató koszorúval köszöntötték a gazdát, ha jól tartotta őket. A szüret végeztét szőlőkoszorúval ünnepelték. Adventi koszorú először 1839-ben készült Németországban. Johann H. Wichern nevezetű evangélikus lelkész egy szekérkereket díszített örökzölddel, amire 24 gyertyát helyezett el, és minden nappal eggyel többet gyújtott meg, ezzel jelképezve az ünnepi időszak napjait.

Kívánok Nektek is egy minél nyugodtabb, meghittebb, boldog pillanatokban, díszekben és finomságokban gazdag adventi időszakot!

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a következőről, kövess minket INSTAGRAM oldalunkon, a FACEBOOKON és itt, a blog.hu-n!