Új év - új és régi fogadalmak
2019. január 05. írta: ATIPICO

Új év - új és régi fogadalmak

Miért nem szabad soha a kenyeret, csak azért mert kicsit szikkadt, kidobni?

ujev_1.jpg

Boldog új évet, immáron ötödik napja tart a 2019-es év. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek az ünnepek hatalmas kajálást jelentett. Nyilván ez az oka annak, hogy az új évi fogadalmak jelentős hányada a lefogyásról és a leszokásokról szól. Korábban említettem, hogy az uram szeret ünnepi főzőcskézni, egy kis házi „Jamie Oliver” és persze most sem hazudtolta meg önmagát és igen komoly művekkel örvendeztette meg a családot, úgyhogy mindig volt mit enni. A tesóm jóvoltából pedig mennyei gyümölcsborokkal öblítettük le az ünnepi menüt.

ujev_2.jpg

Ha visszaemlékszem fiatal éveimre, január elsején többnyire a nem gyújtok rá többet és a leadok pár kilót páros volt nálam is az első két helyen, az elsővel leszámoltam a második, nos az mindig kívánatos feladat, nem csak január elsején. De nem is ez az, amiről idei első írásomban részletesen elmélkedni akarok. Emlegettem tavaly, hogy komolyan foglalkoztat a változtatás, ami az életmódot és a környezettudatosságot illeti. Facebookon érdemes rákeresni a Holnap is van nap csoportra, mert tök jó a mindennapokba beépíthető ötleteket prezentálnak magyar hírességek.. A mi családunkban például, ha nem is napi, de heti rendszerességgel előkerül az ételpazarlás témaköre. Egyik barátnőmnek elpanaszoltam ezt az állandó vitaforrást, de kiderült, hogy a nők tökéletesen megértik a szituációt. Előfordul, hogy amikor végre kiszabadulsz, és rendesen be tudsz vásárolni, akkor bizony gyorsan mindent be akarsz szerezni és kicsit többet veszel a kelleténél. Ezért aztán van 1-2 dolog, ami tönkremegy, mire odakerül, hogy felhasználnád. Sajnos. Egy háziasszony tudja milyen ez. A pasik már nem ilyen elnézőek, de kezdem belátni, hogy igazuk van. Itt van például rögtön a kenyér, péksütemény témakör, amiből nálunk sok vita van. Ugye mind a friss ropogós kenyeret szeretjük, hát ezzel én is így vagyok. Emiatt aztán gyakori, hogy a 2-3, de inkább kettő napos kenyeret friss váltja fel. Így viszont évente közel 900000 tonna megy a kukába, ennek a fele az otthonainkból. Hogy világos legyen, ez a mennyiségű elpazarolt étel kb 26 millió embert mentene meg az éhezéstől. Brutálisan kijózanító számok.

ujev_5.jpg

Olvastam egy szuper jó cikket arról, hogy miért nem szabad az állott kenyeret eldobni. Zseniális ötletek arra, hogy használd fel a frissességét vesztett kenyeret. Ez egy olyan apróság, amire nemrég kezdet el figyelni és most történt velünk pont egy olyan eset, amire erre tökéletes példa. A január elsejei bezárt boltok miatt és mert elszámoltam magam megmaradt egy fél kilós kovászos vekni. Frissen imádom, 2-3 naposan már nem az igazi. Ezért tegnap előtt egy hatalmas meleg szendvics partyt tartottunk, friss zöldséggel tálalva kiváló családi vacsora lett és nem került a szemétbe. Rendszeresen készítek prézlit a kiszárított zsömléből, kifliből. Kisgyerekes háztartás lévén a bundás kenyér is bekerült vacsora repertoárba, amely ugyancsak kiváló ötlet, gyors és laktató. Nálunk az is beválik, hogyha nagyobb adag péksüti ránk szárad, akkor a hétvégi menübe bekerül a zsemlegombóc mint köret csak kell hozzá tervezni valami jó szószos húsételt. A fent említett cikkben is találtam egy jó ötletet, amit ajánlok figyelmetekbe.

ujev_4.jpg

A nagyon találó „szegény ember parmezánja” fantázianév egy igazán egyszerű alapelméletre épül: ha bármit egy kis olívaolajon megpirítunk és egy csipet sóval és fűszerekkel megbolondítunk, akkor olyan csodákat alkothatunk, mintha legalábbis parmezán sajtot használtunk volna. Vágjunk megszikkadt kenyeret 3-5 centis darabokra, és őröljük durva morzsává, majd dobjuk a forró serpenyőbe. Locsoljuk meg olíva olajjal, sóval, borssal ízesítsük és bolondítsuk meg akár szárított akár friss zöldfűszerekkel (petrezselyem, oregánó, kakukkfű, a fantáziánkra van bízva). Pirítsuk az egyveleget 3-5 percig folyamatosan kevergetve, amíg a morzsa el nem kezd pirulni, majd hagyjuk kihűlni és tegyük befőttes üvegbe. Akár tésztához akár párolt zöldségre tökéletes feltét.

Ezt már érdemes kipróbálni, szóval ne csüggedjünk, ha megszikkadt a kenyerünk, péksüteményünk, csak legyünk kreatívak!

Solya

Foto: unsplash.com

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a következőről, kövess minket Facebookon és itt, a blog.hu-n!

ujev_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://atipico.blog.hu/api/trackback/id/tr4114538396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.01.07. 15:41:32

Nagyon helyes. Kenyeret nem dobunk ki.

Kenyeret SEM.