Suttog a fenyves! Igazi vagy mű?
2018. december 21. írta: ATIPICO

Suttog a fenyves! Igazi vagy mű?

Magyarországon évente 2-2,5 millió karácsonyfát értékesítenek karácsonykor

suttog_a_fenyves1.jpg

Finishben vagyunk a karácsonyi készülődésben, sokan már valószínűleg megvettétek a fát, sőt ahogy mostanában különböző fórumokban tapasztaltam, egyre népszerűbb az, hogy már az adventi időszakban feldíszítik a karácsonyfát. Én korábban csak az Egyesült Államokban tudtam, hogy már Hálaadás után folyamatosan díszítik a fát. Nekem ez annyira fura, hogy néhány éve, amikor először úgy alakult, hogy 24-én nem otthon voltunk, ezért 23-án díszítettem, hát úgy éreztem magam mint egy kisgyerek aki egy nappal korábban bonthatott egy ajándékot. Amikor gyerek voltam nálunk az volt a szokás, hogy mindig igazi fenyőnk volt és türelmetlenül vártam, hogy apám belefaragja a talpba és ha végre órákkal később készen lett akkor beletemetkeztem a gyönyörbe és földön túli boldogságban úsztam. Egyébként így felnőtt fejjel azt mondom, hogy egyáltalán nem hülyeség december 23-án feldíszíteni a fát, mert sokkal kevésbé fáradt az ember a nagy napon és jobban tud koncentrálni a családra. Tavaly ez kiválóan működött. És december 24-én bele lehetett feledkezni a gyerekeink örömébe és a játékba.

suttog_a_fenyves_2.jpg

Bevallom, nem szeretem a műfenyőt. Sosem gondoltam volna, hogy egy béna áruházira hajazó műfenyő fog bármikor is az otthonomba kerülni, de ugye ha gyereke lesz az embernek, akkor minden a feje tetejére áll. Úgyhogy én magam vettem a műfenyőt, nehogy egy tűlevél a gyerek szájába kerüljön, átszúrja a belét, meg úristen a gyanta mérgező. Persze kicsit túlkattogtam. Idén harmadszorra, de remélem utoljára fog előkerülni a műfenyő, mert a pici olyan korban van, hogy olyan dolgok kerülnek elő a szájából, amiktől a hajam égnek áll. Azt olvastam, ahhoz, hogy környezeti szempontból a műfenyő az igazi fenyővel egyenértékű lehessen, 20 éven át kellene elővenni ugyanazt. Ezzel szemben egy átlagos műfenyő 6 évig díszíti a családok otthonát, aminek a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása háromszor magasabb, mint ha minden évben élő fenyőt állítana a család. Ha már mű, akkor Európában gyártott, PE anyagú műfenyőt kell választani és lehetőleg 20 évig használni. Ha nem a Kínából - akik természetesen a legnagyobb műfenyő gyártók- rengeteg káros anyag kibocsátás árán hazánkba utaztatott verziót választod, akkor már beljebb van a Föld. A PVC anyagból készült verzió gyártása során gyakran mérgező adalékanyagokat is felhasználnak, ami a fa öregedésével akár a lakás levegőjébe jut. Helyette javasolt a PE vagyis polietilén alapanyagú fenyő vásárlása.

suttogafenyves3.jpg

Az igazi fenyő vásárlásával is van persze gondom, mert gyerekkoromban nagyon megérintett a rátarti kis fenyőfa története, aki csak arról álmodozott, hogy bármi áron karácsonyfa legyen. Amikor végre kiválasztja favágó, a szörnyű fájdalmak megijesztik, de mégis határtalanul boldog, amikor egy család otthonába kerül. Az ünnep végével azonban elkeseredetten szembesül azzal, hogy lebontják, feldarabolják és a kandallóba hajítják, ahol utolsó erejével még egy nagyot szikrázik a gyerekek legnagyobb örömére, majd meghal. Na szóval ezek után a fenyő kivágás sem a liblingem. Alapvetően hazánkban három megyében vannak nagy fenyőfaiskolák, ahol számtalan embernek ad munkát az, hogy a kis fenyőket 8-10 év alatt karácsonyfává neveljenek. Ez a három megye Zala, Somogy és Vas. Szóval téves az a gondolat, hogy erdőket irtanak ezért. A földlabdás fenyő lenne optimális, de az derült ki, hogy ha nagyon nagyon odateszi magát az ember, akkor is csak 50% az esélye annak, hogy a fenyő életben marad. Ahhoz hogy a faiskola fenntartható legyen 1 kivágott fenyő helyett 1-10 fenyőt kell ültetni, amelyek a növekedésük alatt 10-16 kilogramm szén-dioxidot kötnek meg, és például a bolygónk egyik legnagyobb problémája a túl nagy CO2 kibocsátás. Szóval nem kell félni az élő fától, pedig egyre több ismerőstől hallom, hogy műfenyőt állítanak.

suttogafenyves4.jpg

Karácsony pedig nincs karácsonyfa nélkül. Az ünnep szimbóluma, a lakás éke. Talán a legszebb és legmeghittebb népszokás. Nagyon meglepett, hogy Magyarországon csak a múlt század második felében kezdett a bécsi udvar ösztönzésére elterjedni ez a szokás. Eleinte csak a nemesi családoknál, később a módosabb polgároknál is, de sokaknál csak 1945 után honosodott meg a Karácsonyfa állítás. Állítólag Luther Márton állított karácsonyfát először Jézus születésének tiszteletére. Azonban az első történelmileg megalapozott Karácsonyfa állítás Németországból származik, és a téli napfordulóhoz van köze, ugyanis az volt a hiedelem, hogy ilyenkor a gonosz lelkek és halott szellemek kiszabadulnak és csak úgy menekülhetünk meg tőlük ha az élet örökzöldje, a fa alá húzódunk.

Bármelyik verzió mellett is voksoltok, mindenkinek Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!

Solya

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a következőről, kövess minket Facebookon és itt, a blog.hu-n!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atipico.blog.hu/api/trackback/id/tr8314504578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.